Arttırılmış Gerçeklik alanında Progea’nın Vizyonu
Arttırılmış Gerçeklik alanında Progea’nın Vizyonu

12/6/2019 12:00:00 AM

Arttırılmış Gerçeklik alanında Progea’nın Vizyonu

Yayınlayan: Busra Kucukcakir

Artırılmış Gerçeklik uzun zaman önce yalnızca bilim kurgu filmlerinde mümkün görünmüyordu, ancak şimdi endüstriyel yazılım uygulamalarında yer ve önem bulmuş ve her gün geçtikçe yeni işlevlerle zenginleştirilmiştir. Arttırılmış Gerçeklik alanında Progea’nın Vizyonu

AR nedir?

Artırılmış Gerçeklik (AR) gerçeği gözlerimizin önünde görebildiklerimizle ve görüş alanımız (FoV) olarak adlandırılanlarla örtüşen bir dizi bilgi ile zenginleştiriyor. Microsoft HoloLens s gibi giyilebilir cihazlara takılan AR, kullanıcıların kendilerini çevreleyen alanı, kulaklığın merceğine yansıtılan bilgilerle birlikte görmelerini sağlar. Bu, cihazı giyen kişilerin grafikler, teknik veri sayfaları veya başka belgelerle uğraşmadan elleriyle çalışmaya devam etmelerini sağlar. Ek olarak, kullanıcı komutları çağırmak, formülleri ayarlamak veya parametreleri değiştirmek için denetim yazılımına bağlanabilir.

Arttırılmış Gerçeklik alanında Progea’nın Vizyonu

AR, operatörlerin onu giyilebilir cihazlarla entegre ettiği, klasik SCADA / HMI görselleştirme araçlarıyla birlikte, ek bilgilerle birlikte farklı görevleri yerine getirdiği imalat ve proses kontrol sektörlerinde her türlü uygulamada bulunabilir. Kontrol operatörlerine işlem yapmak için dağıtılan cihazlar, birlikte verilen geliştirme kiti (SDK) ile geliştirilmiştir: vizör, kamera ve ses sistemleri ile donatılmış akıllı gözlükler veya kasklar, Wi-Fi bağlantısı ve kullanımlarında tam bir özerklik ve esneklik sağlamak için piller . Bu, operatörlerin ellerinin çalışması için ellerini tamamen serbest bırakarak gözlerinin önünde bulunan ekrandaki bilgi ve talimatlara bakmalarını sağlar.

Sadece dört ila beş katlı olan büyük bir yolcu gemisini hayal edin: bakım görevlileri, giyilebilir cihazlarındaki haritaları ve göstergeleri izleyerek bu geminin labirentlerinde kolayca yollarını bulabilirler. Uyarılan hatanın tam noktasına vardıktan sonra, etkilenen bileşeni yakalayabilir ve çerçeveleyebilir, giyilebilir cihazlarıyla devre kartı, motor veya pompa olabilir ve düzeltmek için otomatik olarak talimatlar alabilir. Bu, bu rahat giyilebilir cihazların konuşlandırılabileceği alanların ve sektörlerin sadece küçük bir örneğidir. Bu cihazın kullanılabileceği bir başka sektör de tıp sektörüdür: Cerrahlar, üzerinde çalışırken hastanın sağlık kayıtlarına bakabilir. Ayrıca itfaiyeci yangının kesin sahnesini görebilecek ve hidrantların nereye yerleştirildiğini tespit edebilecek veya alevleri söndürmek için müdahale etmeden önce binanın bir planını inceleyebilecek.

Arttırılmış Gerçeklik alanında Progea’nın Vizyonu

Giyilebilir cihazlar

En yeni ve ilginç yeniliklerden biri Microsoft HoloLens. Bu giyilebilir cihaz bir kulaklıktır ve aynı zamanda Windows 10 piyasaya sürüldüğünde ve Progea’nın bir Web İstemcisi olarak işlev gören bir uygulama geliştirdiği sırada ortaya çıkarılmıştır. Temel olarak, Microsoft HoloLens , Microsoft Kinect’te kullanılanlar gibi derinlik algılamalı video kameraların yanı sıra, kullanıcıların sesi nereden ve hangi nesneden algılayabileceklerini algılamak için hareket sensörleriyle, mikrofon ve sesle çevreleyen – ya da oldukça uzamsal sesle donatılmış giyilebilir bir holografik bilgisayar kulaklığıdır -dan geliyor Microsoft HoloLens ‘in çalışma şekli, en azından bilimsel olarak kurgusal olmak için oldukça karmaşık görünebilir. Temel olarak fotonlar, mavi, yeşil ve kırmızı katmanlardan oluşan lense gözün arkasına ulaşana kadar vururlar. Bu noktada, ışık parçacıkları, kullanıcının Işık Motoru’nu, kullanıcı tarafından görüntülenen belirli bir açıyla üreten hologramlardan geçirir. Android işletim sistemine sahip bir Head Up ekrana dayalı Smart Glass, bir video kamera ve mikrofonla donatılmış olan Monoküler Gözlük ve aynı zamanda çeşitli Tablet ve Akıllı Telefonları da unutmamak gibi birçok artırılmış gerçeklik cihazı da ortaya çıkıyor. AR araçları olarak kullanılır.

Progea ve Artırılmış Gerçeklik

Progea bir süredir AR üzerinde çalışıyor. AR cihazlı uygulamalar Progea’nın Movicon.NExT™ SCADA platformuyla zaten tümleşik olabilir. Kullanıcılar doğrudan ve yerel olarak Movicon Sunucusundan etkileşim kurabilir, kontrol edebilir ve bilgi talep edebilir. Movicon Web İstemci Uygulaması, cihazı giyerken doğrudan el hareketlerini ve vokal komutlarını kullanarak Otomasyon Sistemini görselleştirmek ve kontrol etmek amacıyla Movicon.NExT HMI Sunucusuna bağlanmak üzere Microsoft HoloLens cihazlara kurulabilir. AR aygıtı, denetleme sistemine ve HMI’ye bağlı bir İstemci uygulaması olabilir; yalnızca WiFi adresini Sunucunun adresi ile yapılandırabilir. Bu noktadan itibaren, denetim sunucusu bir “kör” sunucu veya diğer sistemlere açılan bir ağ geçidi olarak kullanılabilir.

AR Uygulamaları Progea Uygulaması, bu teknolojiyi tesislerinde kullanmak isteyen, imalat sektöründeki büyük bir müşteri için sahada devam eden test çalışmalarıdır. AR cihazını giyenler, üretim hatlarında kullanılan düzinelerce makine ile doğrudan etkileşime girebilecek, önlemleri (basınç, hız ve diğerleri) doğrulayabilecek ve Hololens tarafından tanınan el hareketlerini kullanarak parametreleri değiştirebileceklerdir.

ICC Dijital Endüstriyel Teknolojiler Ltd. Şti.

Osmangazi Mahallesi Atayolu Caddesi No:108 Gate Of Anatolia Ticari Blok Ofis 1 Sancaktepe / İstanbul / Türkiye
Telefon: +90 216 510 66 96
E-Posta: info@icc.com.tr
Web: https://www.icc.com.tr
Mersis No: 0211069647300014

Arttırılmış Gerçeklik alanında Progea’nın Vizyonu