PCAP [Kapasitif] ile Rezistif Dokunmatik Ekranlar Arasındaki Farklar
PCAP [Kapasitif] ile Rezistif Dokunmatik Ekranlar Arasındaki Farklar

4/16/2023 8:29:05 PM

PCAP [Kapasitif] ile Rezistif Dokunmatik Ekranlar Arasındaki Farklar

Yayınlayan: Tamer Yiğit

Son zamanlarda sıklıkla PCAP kullanılsa da rezistif ekranları da anlatmak istedik.

PCAP (Projective Capacitive) ve rezistif dokunmatik ekranlar, modern mobil cihazlar ve diğer elektronik cihazlar için temel bir arayüz oluştururlar. Her iki teknoloji de, kullanıcıların parmaklarını veya bir stylus kalemini kullanarak cihazın ekranına dokunarak işlemler yapmalarına olanak tanır. Bununla birlikte, rezistif ve kapasitif dokunmatik ekranların çalışma prensipleri, yapısı ve avantajları farklıdır.

 

 

PCAP Kapasitif dokunmatik ekranlar, elektrik yükünü algılayarak çalışırlar. Bu ekranlar, üstte ince bir saydam metal kaplama ile kaplı cam bir panel ve altta da saydam bir iletken kaplama içeren bir yapıya sahiptir. Kullanıcı cihazın ekranına dokunduğunda, parmakta bulunan elektrik yükü cam panelin üzerinde bir elektrik alan oluşturur ve bu alanın değişimi, dokunmatik noktanın algılanmasını sağlar. Kapasitif dokunmatik ekranlar, yüksek çözünürlüklü ekranlarla uyumlu olabilir ve çoklu dokunma desteği sunabilirler. Bununla birlikte, kapasitif dokunmatik ekranların dezavantajı, dokunmatik ekranın sadece parmak veya özel bir stylus kalem gibi yük taşıyıcı cisimlerle çalışmasıdır. PCAP ekranların önemli bir avantajı zoom-in ve zoom-out yapmaya izin vermesidir. (*)Tek dezavantajı çok kalın kumaş eldivenlerle çalışmaya izin vermeyen PCAP kapasitif ekranlar, poliüretan (pu), nitril, vinil ve lateks eldivenlerle sorunsuz çalışmaktadır.  

 

 

Rezistif dokunmatik ekranlar, iki ince tabakadan oluşur: üstte, saydam bir metal levha ve altta, saydam bir iletken tabaka. İki tabaka arasına bir boşluk yerleştirilir. Kullanıcı cihazın ekranına dokunduğunda, üstteki metal levha alttaki iletken tabakaya baskı uygular ve dokunmatik noktayı algılar. Rezistif dokunmatik ekranlar basit yapısı, düşük maliyeti ve çok yönlülüğü nedeniyle, bazı eski cihazlarda hala kullanılmaktadır. Bununla birlikte, rezistif dokunmatik ekranların dezavantajları da vardır. Bu ekranlar, yüksek çözünürlüklü ekranlarla uyumlu olmayabilir ve çoklu dokunma (multi-touch) desteği sunmazlar.

 

 

Dokunma Teknolojisi Karşılaştırması

 

Rezistif

PCAP Kapasitif

Açıklık

İyi

Çok güzel

Herhangi bir nesne ile çalışma

En iyi

Herhangi bir nesne

İyi

Parmak, kapasitif kalem, eldiven (*)

Duyarlılık

İyi

Çok iyi

Kesinlik

Çok güzel

En iyi

Çizilmeye karşı dayanıklıdır

Zayıf

En iyi

Neme duyarlılık

En iyi

En iyi

Temizliğe duyarlılık

Çok iyi

En iyi

Kirleticilere duyarlılık

En iyi

Çok iyi

EMI'ye duyarlılık

En iyi

Ortalama

Titreşime duyarlılık

En iyi

Çok iyi

IPC4 markalı endüstriyel bilgisayarlarımız hem rezistif dokunmatik ekranlı hem de pcap kapasitif dokunmatik ekranlı seçenekler sunar. Bu seçenekler, müşterilerimize çeşitli uygulamalar için farklı dokunmatik girdi çözümleri sunar. Örneğin, üretim hatları gibi endüstriyel uygulamalarda, rezistif dokunmatik ekranlar daha uygun olabilirken, perakende veya otomasyon gibi uygulamalarda pcap kapasitif dokunmatik ekranlar daha tercih edilebilir olabilir.

 

ICC Dijital Endüstriyel Teknolojiler Ltd. Şti.

Osmangazi Mahallesi Atayolu Caddesi No:108 Gate Of Anatolia Ticari Blok Ofis 1 Sancaktepe / İstanbul / Türkiye
Telefon: +90 216 510 66 96
E-Posta: info@icc.com.tr
Web: https://www.icc.com.tr
Mersis No: 0211069647300014

PCAP [Kapasitif] ile Rezistif Dokunmatik Ekranlar Arasındaki Farklar