Endüstriyel Panel PC ve Monitörlerde Dokunmatik Ekran Tipi Nasıl Seçilir?
Endüstriyel Panel PC ve Monitörlerde Dokunmatik Ekran Tipi Nasıl Seçilir?

11/3/2019 12:00:00 AM

Endüstriyel Panel PC ve Monitörlerde Dokunmatik Ekran Tipi Nasıl Seçilir?

Yayınlayan: Icc_Admin

Dokunmatik ekranlar artık sadece günlük hayatımızda değil üretimde de bir gereksinim haline gelmiştir. Günümüzde neredeyse, çalışan tüm makineler HMI Operatör Paneller, Endüstriyel Panel PC’ler ve ya Endüstriyel Monitörler ile kontrol edilmekte ve yönetilmektedir. Genellikle bir “Dokunmatik Ekran” oluşturmak için likit kristal ekranla birleştirilir. Yaygın olarak kullanılan dokunmatik ekranlar, dirençli ekranlar, kapasitif ekranlar, kızılötesi ekranlar, yüzey akustik dalga ekranları ve benzerlerini içerir. Endüstriyel Panel PC ve Monitörlerde Dokunmatik Ekran Tipi Nasıl Seçilir?

1) Rezistif Dokunmatik – [Resistive Touch] – Dirençli Dokunmatik

Rezistif ekranın ekranı, taban katmanı olarak bir cam veya pleksiglas katmanından oluşan çok katmanlı bir kompozit filmdir ve yüzey, dış yüzeyle kaplanmış olan şeffaf bir iletken katman (ITO filmi) ile kaplanır. Sertleştirilmiş, pürüzsüz ve çizilmeye karşı dayanıklıdır. Plastik tabaka iç yüzeyi, iki iletken katmanı ayıran birkaç ince şeffaf izolasyon malzemesine sahip bir ITO katmanı ile kaplanır. Ekrana dokunulduğunda, iki kat ITO temas eder ve direnç değişir. Kontrolör, tespit edilen direnç değişikliğine göre temas noktasının koordinatlarını hesaplar ve ardından koordinatlara göre ilgili işlemleri yapar. Dirençli elek, çalışma ortamında düşük gereksinimlere sahiptir ve toz, nem ve yağdan etkilenmez. Herhangi bir nesneyle dokunulabilir. Bu da bazı durumlarda gereken eldivenle çalışma imkanı sağlar. Endüstriyel kontrol için uygundur. Ek olarak, rezistif bir ekran kullanan endüstriyel panel pc ve monitör, ekranda çalışırken yumuşak bir his verir ve keskin bir dokunuşun çok fazla zorlanması veya kullanılması dokunmatik ekranda çiziklere neden olabilir.

Endüstriyel Panel PC ve Monitörlerde Dokunmatik Ekran Tipi Nasıl Seçilir?

Dört Telli Rezistif Dokunmatik Ekran: Tozdan, yağdan ve fotoelektrik girişimden etkilenmez, diğer tüm ekranlar gibi sert fiziksel darbeler nedeniyle kırılması ve çizilmesi söz konusu olabilir. Endüstriyel kontrol siteleri, self servis terminalleri vb. gibi sabit kullanıcılara sahip halka açık yerlere uygulanabilir. Beş Telli Rezistif Dokunmatik Ekran: Mükemmel hassasiyet ve şeffaflık, uzun ömürlü, tozdan, yağdan ve fotoelektrik girişimlerden etkilenmez, her türlü halka açık alan için uygundur, özellikle karmaşık endüstriyel kontrol sahaları için uygundur. Kırılma durumunda ızgara şeklindeki yerleşimi sayesinde sadece bozulan kısım çalışmazken, diğer kısımlar işlev görmeye devam eder.

2) Kapasitif – [Projected Capacitive] [P-CAP] Dokunmatik

Endüstriyel Panel PC ve Monitörlerde Dokunmatik Ekran Tipi Nasıl Seçilir?

Kapasitif Ekran Dört katmanlı bir kompozit cam ekran, cam ekranın iç yüzeyi ve ara katman ITO katmanı ile kaplanmıştır. En dıştaki katman ince bir boksit cam koruyucu katmanıdır, ara katman ITO kaplaması çalışma olarak kullanılır. ITO’nun iç tabakası olan elektrot, iyi bir çalışma ortamı sağlamak için koruyucu bir katmandır. Endüstriyel panel bilgisayarın ekranına elle dokunulduğunda, insan vücudu üzerindeki elektrostatik elektrik, birleştirme kapasitörünün bir kutbu olarak hareket eder ve akım, birleştirme kapasitörünün diğer kutbunu ve koordinatları oluşturmak için ekranın dört köşesinden toplanır dokunuştan, akımın dokunma konumuna olan göreceli mesafesini hesaplayan kontrolör tarafından elde edilir. Kapasitif ekranlar kullanan endüstriyel panel bilgisayarlar çoklu dokunuş gerçekleştirebilir. Ana dezavantaj, ortam sıcaklığı, nem, elektrik alanı vb. değiştiğinde, kapasitif ekranın sürüklenerek sık sık kalibrasyon ve konumlandırma gerektiren yanlışlıklara yol açmasıdır. Bu nedenle, kapasitif ekranın endüstriyel kontrol yerlerinde ve parazit bulunan yerlerde kullanımı her zaman kolay değildir.

3) Kızılötesi [Infrared] [IF] Dokunmatik

Kızılötesi ekran, kullanıcının dokunuşunu algılamak ve bulmak için X ve Y yönlerinde yoğun olarak paketlenmiş bir kızılötesi matris kullanır. Kızılötesi ekran, ekranın ön tarafında bir devre kartı dış çerçevesi ile kurulur. Devre kartı, kızılötesi verici tüpü ve ekranın dört tarafındaki kızılötesi alıcı tüpü düzenler ve bire bir karşılık gelen yatay ve dikey olarak çapraz geçen bir kızılötesi matris oluşturur. Endüstriyel tabletin ekranına dokunulduğunda, dokunma nesnesi konumdan geçen iki kızılötesi ışını bloke eder, böylece dokunma noktasının ekrandaki pozisyonu değerlendirilebilir. Herhangi bir dokunma nesnesi, dokunmatik ekran işlemini gerçekleştirmek için temastaki kızılötesi ışığını değiştirebilir. Kızılötesi ekran, akım, gerilim ve statik elektrik içermez, kirlilikten kolay zarar görmez ve bakımı kolaydır. Karmaşık çalışma ortamları için uygundur, çeşitli halka açık yerlerde, kızılötesi ve güçlü ışık girişimi olmayan ofislerde ve çok hassas olmayan endüstriyel kontrol alanlarında kullanılabilir. Ek olarak, kızılötesi ekranın çalışması kızılötesi algılamaya dayandığından, güneş ışığı veya iç ışık gibi dış ışık değişiklikleri doğruluğunu etkileyebilir. Kızılötesi ekranları kullanan endüstriyel tablet bilgisayarların, dokunmatik ekranın yüksek stabilitesini ve yüksek çözünürlüğünü göz önünde bulundurması gerekir.

Bunlar endüstriyel panel bilgisayar ve monitörlerde kullanılan dokunmatik tiplerinden en çok tercih edilenleridir. Endüstriyel PC’ler veya dokunmatik panellerle ilgileniyorsanız, bizimle iletişime geçebilirsiniz. ICC Dijtial Endüstriyel Teknolojiler Ltd. Şti, Endüstriyel Dokunmatik Panel PC ve Endüstriyel Dokunmatik Monitörler de dahil olmak üzere çeşitli endüstriyel bilgisayarlar sağlayabilmektedir.

#4G #4Gendüstriyelpc #ai #akıllışehirler #artificialintelligence #automation #digitalization #digitaltransformation #digitilization #dijitaldonusum #dijitaldönüşüm #edge #edgecomputing #endustri40 #endustriyelbilgisayar #endustriyelotomasyon #endustriyelpc #endüstri40 #endüstriyelbilgisayar #endüstriyelotomasyon #endüstriyelpc #görselkontrol #iiot #industrialautomation #industry40 #iot #ipc #ipc4 #machinevision #movicon #movicon11 #moviconnext #otomasyon #panelpc #progea #robotics #robots #sanayidedijitaldönüşüm #scada #selfcheckout #smartcity #smartcities #smartfactories #smartfactory #smartmanufacturing #smartretail #veritoplama #yapayzeka

ICC Dijital Endüstriyel Teknolojiler Ltd. Şti.

Osmangazi Mahallesi Atayolu Caddesi No:108 Gate Of Anatolia Ticari Blok Ofis 1 Sancaktepe / İstanbul / Türkiye
Telefon: +90 216 510 66 96
E-Posta: info@icc.com.tr
Web: https://www.icc.com.tr
Mersis No: 0211069647300014

Endüstriyel Panel PC ve Monitörlerde Dokunmatik Ekran Tipi Nasıl Seçilir?