REZİSTİF VE KAPASİTİF EKRAN ARASINDAKİ FARK
REZİSTİF VE KAPASİTİF EKRAN ARASINDAKİ FARK

11/28/2022 10:57:58 PM

REZİSTİF VE KAPASİTİF EKRAN ARASINDAKİ FARK

Yayınlayan: Derya Akıncı

Dokunmatik Ekranlar Hakkında Bilgilendirme
REZİSTİF VE KAPASİTİF EKRAN ARASINDAKİ FARK
Dokunmatik Ekran Nedir?
Dokunmatik ekranlar, kullanıcı girişine ve ekran üzerinde işlem yapmaya izin veren sıvı kristal paneller üzerine yerleştirilmiş elektronik devrelerden oluşur. Dokunmatik ekranlar basma veya kaydırma gibi bir çok dokunma tipini destekleyen işletim sistemini sezgisel olarak ve doğrudan kontrol etmeyi mümkün kılan ekran tipleridir.

vitrin içeren bir resim

Açıklama otomatik olarak oluşturuldu

 

Dokunmatik Ekranlar Nerelerde Karşımıza Çıkar?
Dokunmatik ekranlar akıllı telefon ve mobil cihazlar, bilgisayar monitörleri, bankalar, ATM’ler, endüstriyel alanlar, interaktif uygulama gerektiren perakende sektörü ve daha bir çok alanda kullanılır ancak bunun ötesinde IPC4 markamızın Endüstriyel kapsamlı Panel PC, Monitör, Tablet, Mes Bilgisayar tarzındaki ürünlerimizde dokunmatik ekranlarla karşılaşırız Endüstri ve perakende sektöründe uzun yıllardır karşımıa çıkan dokunmatik ekranların çeşitlerinden olan Rezistif ve Kapasitif tiplerini inceleyeceğiz
 
Kapasitif Dokunmatik Ekranlar
Kapasitif ekranlar, şaşırtıcı da olsa aslında ilk rezistif ekranlardan 10 sene önce icat edildi. Bugünkü kapasitif dokunmatik ekranlar, oldukça isabetli ve çok hafif bir dokunmayı algılayabiliyor. Peki bu nasıl oluyor?
Kapasitif ekranlar, insan vücudunun elektriksel özelliklerinden faydalanır. Kapasitif ekranlar genellikle bir izole edici katmandan (cam gibi) oluşur. Bu katman içerisinde saydam bir iletken madde bulunur. İnsan vücudu iletken olduğundan elektriği iletir ve bu sayede kapasitif ekranlar bu iletkenliği giriş olarak kullanabilir. Bir kapasitif dokunmatik ekrana dokunduğunuzda ekrnanın elektriksel alanını değiştirirsiniz. Bu değişilik kaydedilir ve dokunduğunuz konum, bir işlemci tarafından hesaplanır. Bunun için farklı teknolojiler kullanılmaktadır, ancak tümü parmağınızın küçük bir dokunuşuna dayanır. Kalın kot kumaşlı olan eldivenler iletken olmadığından kapasitif ekranları bu tarz eldivenlerle ve iletken olmayan diğer nesnelerle kullanamazsınız.
Kapasitif ekranlar gün geçtikçe daha ince bir hale getirilen bir ana katmandan oluştuğundan, ekranın çok daha keskin görüntülere sahip olmasına izin vermektedir. Bunun yanında kapasitif ekranlar, birkaç parmağı aynı anda kullanabilmenize de izin verir.

Rezistif Dokunmatik Ekranlar
Dokunmatik ekranlarda en çok rastlanan tür, rezistif ekranlardır. Modern telefon, tablet ve trackpad'ler dışındaki birçok dokunmatik ekran, aslında rezistiftir. Bu tür ekran, adından da anlaşılabileceği gibi dirençseldir ve ekranın tepki vermesi için ona baskı uygulamanız gerekir.
Rezistif ekranlarda ince bir boşlukla ayrılan ikin ince katman bulunur (ancak bu ekranlarda başka katmanlar da vardır). Bu iki katman da tek yüzünde bir kaplamaya sahiptir. Bu kaplamalar birbirine dönüktür. Bu iki katman birbirine dokunduğunda elektrik iletilir ve dokunma, bir sinyal olarak işlenir. Bu nedenle rezistif ekranlarda eldiven, tırnak, kalem ve yeteri baskıyı oluşturacak herhangi bir nesneyi kullanabilirsiniz.

 

Kapasitif Ekran Mı Rezistif Ekran Mı?
Günümüzde kullanım ağına baktığımızda da anlayabileceğimiz üzere kapasitif ekran rezistif ekrana oranla çok daha kullanışlı ve dayanıklı bir ekrandır. 
 
Rezistif Dokunmatik Ekranların Ve Kapasitif Dokunmatik Ekranların Hassasiyeti:
Rezistif dokunmatik ekran: Hassasiyet, en az bir ekran kalemi ile görülebilen tek bir ekran pikseli kadar yüksektir. Kolay el yazısı tanıma ve küçük kontrol öğelerini kullanan bir arayüzde kullanımı kolay.
Kapasitif dokunmatik ekran: Teorik doğruluk birkaç piksele ulaşabilir, ancak aslında parmakların temas alanı ile sınırlıdır. Kullanıcıların 1 cm2'den küçük hedeflere doğru tıklaması zordur.
 

 

ICC Dijital Endüstriyel Teknolojiler Ltd. Şti.

Osmangazi Mahallesi Atayolu Caddesi No:108 Gate Of Anatolia Ticari Blok Ofis 1 Sancaktepe / İstanbul / Türkiye
Telefon: +90 216 510 66 96
E-Posta: info@icc.com.tr
Web: https://www.icc.com.tr
Mersis No: 0211069647300014

REZİSTİF VE KAPASİTİF EKRAN ARASINDAKİ FARK