TEK KARTLI BİLGİSAYARLARIN LVDS ARACILIĞIYLA BİR LCD PANELE BAĞLANMASI
TEK KARTLI BİLGİSAYARLARIN LVDS ARACILIĞIYLA BİR LCD PANELE BAĞLANMASI

11/28/2022 8:28:25 PM

TEK KARTLI BİLGİSAYARLARIN LVDS ARACILIĞIYLA BİR LCD PANELE BAĞLANMASI

Yayınlayan: Derya Akıncı

Tek Kartlı Bilgisayarların LVDS Aracılığıyla Bir LCD Panele Bağlanması

 

 

Endüstriyel Tek Kartlı Bilgisayarın (SBC) en önemli özelliklerinden biri, standart bir monitöre kıyasla üstün bir görüntü kalitesi sağlayan yerleşik LVDS (düşük voltaj diferansiyel sinyalleme) aracılığıyla yüksek çözünürlüklü LCD panelleri çalıştırabilmesidir. Bu özelliği kullanarak elde edilen yöntemin teknik açıdan da bir çok avantajı vardır. Bu avantajlar aşağıdaki görsellerde rahatça görülebilir.
 
Nasıl geçilir?                                                                Bir LCD paneli çalıştıran tek bir kart 
 
Monitörün çalışması için, bilgisayardan gelen video girişlerini VGA veya HDMI gibi çeşitli girişler aracılığıyla işlemesi gerekir, ardından görüntünün nasıl gösterileceğini algılar ve görüntüyü bir LCD panelinin anlayabileceği şekilde LVDS aracılığıyla dönüştürür. İdeal görüntüyü elde etmek için bazen OSD düğmesi aracılığıyla operatör ayarlaması gerekir. LCD monitörün kalbi olan A/D kartının (Analogdan dijitale) iki temel işlevi vardır. Bu işlevler görüntüyü dönüştürmek ve arka ışığı kontrol etmektir.
Görüntü kalitesini karşılaştıracak olursak, dizüstü bilgisayar ekranlarındaki görüntüler netken, monitördeki görüntüler daha bulanık görünebilir.
Paneli doğrudan LVS aracılığıyla sürmek için tek kartlı bir bilgisayar kullanmak, panelin tam çözünürlüğünü bilir ve görüntüleri net bir şekilde aktarır. LCD kontrolleri parlaklığı, kontrastı, renkleri gibi tüm işlevler, uygulama ve işletim sistemi tarafından kontrol edilir.
SBC, TTL, I2C, SPI veya daha düşük tanımlı ekranlarda daha yaygın olarak kullanılan paralel veya seri gibi diğer yöntemleri destekleyebilir. Tek kartlar, monitörlerde, bilgi-eğlence sistemlerinde ve endüstriyel yüksek parlaklıklı ekranlarda yaygın olarak kullanılan bir çok LCD panel markasını ve modelini destekleme özelliği ile öne çıkıyor.
Tek kartlı bir bilgisayarı LVDS arabirimi aracılığıyla bir LCD panele bağlayacak olursak öncelikle, bir LCD panelin iki temel parçasını bilmemiz gerekir. Bunlar karşımıza LCD ekran ve arka ışık olarak çıkar.
LCD ekran, LVDS girişi aracılığıyla alınan sinyalden görüntü üretir ve bu görüntüler i işleyerek panel üzerinde bir görüntü oluşturur.
Adından da anlaşılacağı üzere arka ışık, görüntüyü yansıtmak için tipik olarak LCD panelin arkasında bulunan bir dizi LED olan arka ışığı sağlar.
Bir LCD panele arayüz oluşturmak ve bağlanmak için gereken ana noktalar şunlardır:
 
LVDS Arayüzü
LCD panellerde kullanılan LVDS konektörleri, farklı boyut ve şekillerde gelir ve üreticiye özeldir. Bunlar oldukça yaygın bir LVDS panel sinyal standardını ve bazen pin çıkışını takip eder. En zor kısım, LCD panel ile tek kartlı bilgisayar arasındaki pin düzenini eşleştirmek. Gömülü Teknolojiler, bir dizi LVDS kablosuna sahiptir aynı zamanda ihtiyaçlarınıza uygun bir kablo tasarlayabilir.
LCD Panel Çözünürlüğü ve Yapılandırma:
LCD panelin çözünürlüğüne ve özelliklerine bağlı olarak, SBC bilgisayarının 18/24/32/48 bit tek veya çift kanallı LVDS çıkışına ihtiyacı olacaktır. SBC tarafından desteklenen çözünürlükteki esneklik miktarı, yonga seti tarafından belirlenir. PICo-XXX, daha yüksek endüstriyel tek kartlı bilgisayarlarda bulunan 640 x 480'den 1800 x XYZ'ye kadar bir dizi panel çözünürlüğünü destekler. Seçenekler BIOS kurulum ekranı aracılığıyla yapılandırılabilir.
LVDS Paneli Sürüş Voltajı
3,3V veya 5V, SBC'deki jumper ile ayarlanır. Hangi sürüş voltajının gerekli olduğu konusunda LCD üreticisinin teknik özelliklerine bakılır. Dikkat edilmesi gereken husus şudur ki, yanlış voltajın ayarlanması özellikle 3,3 V ise ve 5 V için atlanmışsa LCD panele zarar verebilir.
Arkadan Aydınlatmalı Sürücü Kartı
Tüm panellerin bir tür arkadan aydınlatmalı sürücü kartına ihtiyacı vardır. Daha küçük paneller, özellikle LED arkadan aydınlatmalı paneller ve panelin içine gömülü elektronik parçalar veya daha büyük, daha yüksek parlaklıktaki panellerde harici sürücü kartları olabilir.
 
 
Güç, Açma/Kapama ve parlaklık kontrolü. Kontrol cihazının özelliklerine bağlı olarak parlaklık, PWM (darbe genişlik modülasyonu) veya analog voltaj aralığı aracılığıyla ayarlanabilir.
Güç ve GND.
12V yaygın olarak kullanılır. Mevcut gereksinimler, 1 amperden yukarı doğru değişiklik gösterir, tümü bir panelin boyutuna ve parlaklığına bağlıdır. 300 NIT parlaklığa sahip 6,4” LED arka aydınlatmalı ekran XYZ kullanır veya süper parlak 24” 1500 NIT parlaklık panelleri 4+amper gerektirir. Daha yüksek akımlı ekranlar için, doğrudan ekrana güç verin.
Açma/Kapama Kontrolü:
Tipik olarak açık için 3V ve kapalı için 0V olarak karşımıza çıkmaktadır.
Parlaklık Kontrolü:
İdeal olarak, SBC'den gelen sinyal, ekranın karartılmasına izin veren bir analog veya PWM (darbe genişlik modülasyonu) çıkışı sağlayabilir.
Bu kısımda bizleri en zorlayan kısım panele uygun doğru kabloları bulmaktır, LVDS'yi hem de arka ışığı sürmek için uygun kabloları eşleştirmek bu kısımda en önemli detaydır.

 

ICC Dijital Endüstriyel Teknolojiler Ltd. Şti.

Osmangazi Mahallesi Atayolu Caddesi No:108 Gate Of Anatolia Ticari Blok Ofis 1 Sancaktepe / İstanbul / Türkiye
Telefon: +90 216 510 66 96
E-Posta: info@icc.com.tr
Web: https://www.icc.com.tr
Mersis No: 0211069647300014

TEK KARTLI BİLGİSAYARLARIN LVDS ARACILIĞIYLA BİR LCD PANELE BAĞLANMASI