Nit Değeri Nedir?
Nit Değeri Nedir?

11/27/2022 1:05:33 PM

Nit Değeri Nedir?

Yayınlayan: Özgür Uzay Çalışkan

Nit Değeri Nedir?

Nit değeri, bir yüzeyden veya nesneden yayılan ışık miktarını ifade eden bir ölçü birimidir. Yeni bir endüstriyel panel PC veya endüstriyel monitör satın almak istiyorsanız veya mevcut ekranınızın ne kadar parlak olduğunu bilmek istiyorsanız nit değerini anlamak önemlidir. Nit Değeri ne kadar yüksek olursa, nesne veya yüzey o kadar parlak görünür.

 

Nit değerini araştırmadan önce, önce Candelas’ı anlamalıyız. Candelas ve Nits genellikle ekran parlaklığından bahsederken bahsedilir ve her ikisi de belirli bir alandan veya belirli bir yönden yayılan ışık miktarını ifade eder. Bu, temel olarak, belirli bir açıdan baktığınızda ışığın ne kadar parlak göründüğünün bir ölçümü olduğu anlamına gelir. İlk olarak Candelasa bakalım.

Candelas 

Bir kandela, belirli bir yöndeki ışık yoğunluğunun ölçü birimidir. Temel olarak, bir ışık kaynağının belirli bir yöndeki "parlaklığı"dır.  Bir kandela, sıradan bir mumun ürettiği ışık yoğunluğuyla yaklaşık olarak aynıdır. Ancak farklı türde ışık kaynakları çok farklı sayıda kandela üretebilir.

Örneğin, 100 watt'lık bir ampul yaklaşık 1.600 lümen veya 16 kandela yayar. Buna karşılık, inç kare başına yaklaşık 409.000 lümen veya yaklaşık 40,9 milyon kandela ürettiği için güneş çok daha parlaktır.

Bir Nit Parlaklık nedir?

Bir nit, metrekare başına bir kandelaya eşit olan bir ölçü birimidir. Kandela ise ışık yoğunluğunun birim ölçüsüdür. Başka bir deyişle, nit, bir ekranın bir insan gözüne ne kadar parlak göründüğüdür. "Nit" kelimesi, "parlamak" anlamına gelen Latince "nitere" kelimesinden gelir. Tüm ekranlar aynı parlaklıkta değildir. Örneğin, standart bir dizüstü bilgisayar ekranı 200 nit parlaklığa sahip olabilirken, HDR TV 1.000 nit veya daha fazla parlaklığa sahip olabilir.

Bu iki ekran türü arasındaki fark önemlidir. Normal bir eski LCD TV'nin görüntüleyebileceği sınırlı bir renk ve kontrast aralığı vardır. Öte yandan, bir HDR TV çok daha geniş bir renk yelpazesine sahiptir ve her rengin daha fazla tonunu görüntüleyebilir. Bu, daha gerçekçi ve gerçekçi bir görüntü ile sonuçlanır.

Nits Neden Önemlidir?

Nits çeşitli nedenlerle önemlidir. Birincisi, bir ekranın gerçek parlaklığını anlamamıza yardımcı olurlar. Çoğu ekran, insan renk görüşünün tamamına ulaşma yeteneğine sahip değildir, bu nedenle nit değeri, gerçekten gözlerimize ulaşan ışık miktarını ölçmenin bir yolunu sağlar. Nit değeri, parlaklık ve güç tüketimi arasındaki ilişkiyi anlamamıza yardımcı olabilir. Daha parlak ekranların çalışması için daha fazla güç gerekir, bu nedenle nit değeri farklı ekranların verimliliğini karşılaştırmamıza yardımcı olabilir.

Kısacası Nit değeri, ekranların parlaklığını anlamak ve karşılaştırmak için önemli bir araçtır. Bu şekilde ekranlarımızın doğru parlaklığa ayarlandığından ve güç tüketimi konusunda verimli seçimler yaptığımızdan emin olabiliyoruz.

Ancak bir ekran için ideal parlaklık nedir? 

 Bu gerçekten ihtiyaçlarınıza ve tercihlerinize bağlıdır. Cihazınızı teknede, sahada veya herhangi bir outdoor alanında kullanıyorsanız, ekranın görünmeye devam etmesi için daha yüksek bir nit değeri gerekecektir. Üretim sahası, SCADA odası gibi fabrika içerisinde veya herhangi bir indoor alanında kullanacaksanız daha düşük bir nits değeri de yeterli olacaktır.

ICC Dijital olarak endüstriyel panel PC ve endüstriyel monitörlerimiz standart olarak 350 nits değerindedir. Talep etmeniz durumunda bu nits değerini 1000 mertebelerine kadar çıkarabilmekteyiz. İster indoor ister outdoor, ICC Dijital her zaman yanınızda!

 

ICC Dijital Endüstriyel Teknolojiler Ltd. Şti.

Osmangazi Mahallesi Atayolu Caddesi No:108 Gate Of Anatolia Ticari Blok Ofis 1 Sancaktepe / İstanbul / Türkiye
Telefon: +90 216 510 66 96
E-Posta: info@icc.com.tr
Web: https://www.icc.com.tr
Mersis No: 0211069647300014

Nit Değeri Nedir?