PCIe Nedir?
PCIe Nedir?

11/20/2022 2:07:08 PM

PCIe Nedir?

Yayınlayan: Özgür Uzay Çalışkan

PCIe (Peripheral Component Interconnect Express) nedir?

 Standart anakart bileşenlerine ek olarak, istenen işlevselliği elde etmek için bilgisayarların genellikle başka parçalar ve bileşenlerle donatılması gerekir. PCIe, yüksek hızlı giriş çıkışı (HSIO) bileşenlerini bağlamak için bir arabirim standardıdır.

Her yüksek performanslı bilgisayar anakartında, GPU'lar, RAID kartları, WiFi kartları veya SSD (katı hal sürücüsü) eklenti kartları eklemek için kullanabileceğiniz bir dizi PCIe yuvası bulunur.

PCIe'nin birincil faydaları, daha yüksek bant genişliği, daha yüksek hız, daha düşük gecikme süresi ve daha fazla yardımcı program sunmasıdır. PCIe yuvalarının sayısı, satın aldığınız anakartın türüne bağlıdır.

PCIe yuvaları nasıl çalışır? 

PCIe yuvaları farklı fiziksel yapılandırmalarda gelir: x1, x4, x8 ve x16. X'ten sonraki sayı, PCIe yuvasının kaç şeridi olduğunu (verinin PCIe kartına nasıl gidip geldiğini) söyler. Örneğin, bir PCIe x1 yuvasının bir şeridi vardır ve verileri döngü başına bir bit hızında taşıyabilir. Bir PCIe x2 yuvasının iki şeridi vardır ve verileri döngü başına iki bit hızında taşıyabilir. Farklı slot türlerine bir göz atalım:

PCIe x1: Bunlar, ortalama ağ bağdaştırıcıları ve USB genişletme kartları gibi hemen hemen tüm diğer kartlar için kullanılan en küçük PCIe yuvalarıdır.

PCIe x4: Bunların dört PCIe şeridi vardır ve x16 yuvasına da sığabilirler. Genellikle tek M.2 NVMe SSD genişletme kartları için kullanılırlar, ayrıca SATA 3 genişletme kartları ve yüksek hızlı ağ bağdaştırıcıları için de kullanılırlar.

PCIe x8: Bunlar ayrıca bir x16 yuvasına sığabilir, ancak PCIe yollarının yarısına sahiptir ve en yaygın olarak GPU'lar veya M.2 NVMe SSD genişletme kartları için kullanılır.

PCIe x16: Anakarttaki en büyük yuvalar, bu yuvalar GPU'lar gibi yüksek bant genişliği gerektiren kartlar için kullanılır.

Çoğu GPU tam potansiyelinde çalışmasını gerektirdiğinden, açık ara en popüler kurulum PCIe x16'dır.

Bir PCIe yuvasının iki bileşeni vardır: mekanik (kartlar) ve elektrikli (yollar). Örneğin, x16 mekanik ve x8 elektrikli bir yuvanız olabilir, yani 16 kart barındırabilirsiniz, ancak yalnızca 8 şeridi destekleyebilir, bu da daha düşük performansa yol açabilir. Ek olarak, performansın yarısı için x8 mekanik ve x8 mekanik ve x4 elektrik ekleyebilirsiniz.

PCIe yuvalarına ne takabilirsiniz? 

GPU'lar (Grafik İşlem Birimleri) 

GPU'lar, PCIe yuvalarına takılan en yaygın bileşenlerden biridir. Tüm görsellerin üretilmesini sağlayan işlemcilerdir ve ayrıca gelişmiş yapay zeka yetenekleri ile donatılmıştır. Bir GPU eklemenin tek yolu bir PCIe x16 yuvasıdır çünkü daha önce belirtildiği gibi, GPU'ların çoğu 16 PCIe hattı kullanacak şekilde tasarlanmıştır ve tamamen işlevsel olmaları için tam PCIe x16 yuvasını gerektirirler.

Ethernet Ağ Kartları (NIC kartları) 

Çoğu anakart Ethernet desteğiyle gelirken, eski anakartlarda bu destek olmayabilir. Daha eski anakartlar için ethernet ağ kartlarına veya NIC kartlarına yatırım yapmak iyi bir fikir olabilir. Ana akım anakartlarda yalnızca ortalama gigabit ağ hızları elde edersiniz, ancak NIC kartlarla 10G veya daha yüksek hızlar elde edersiniz.

                     

SATA Genişletme Kartları

PCIe yuvaları, depolama kapasitesini artırmak için de kullanılabilir. Anakartınızda SATA sürücülerini bağlamak için sınırlı sayıda SATA bağlantı noktası varsa, bir PCIe SATA genişletme kartı kullanışlı olabilir. SATA genişletme kartının boyutu ve ihtiyaç duyduğu yuva türü, sahip olduğu SATA yuvası sayısı ve RAID denetleyicisi olup olmadığı gibi faktörlere bağlıdır. PCIe x1, x4 ve x8 yuvaları için SATA genişletme kartları mevcuttur.

 Aşağıdaki linkten ekstradan sizin özgürlüğüne bırakılmış PCIe slotu içeren ürünlerimizi inceleyebilir ve dilediğiniz zaman bize ulaşabilirsiniz.

https://www.icc.com.tr/StatikProducts/Goster/?searchString=Geni%C5%9Fletilebilir%20Box%20PC

 

ICC Dijital Endüstriyel Teknolojiler Ltd. Şti.

Osmangazi Mahallesi Atayolu Caddesi No:108 Gate Of Anatolia Ticari Blok Ofis 1 Sancaktepe / İstanbul / Türkiye
Telefon: +90 216 510 66 96
E-Posta: info@icc.com.tr
Web: https://www.icc.com.tr
Mersis No: 0211069647300014

PCIe Nedir?