Güneş Işığında Okunabilir Dokunmatik Ekranlı Monitör – Gün Işığında Görüntüleme Teknolojisi
Güneş Işığında Okunabilir Dokunmatik Ekranlı Monitör – Gün Işığında Görüntüleme Teknolojisi

9/22/2022 12:52:47 PM

Güneş Işığında Okunabilir Dokunmatik Ekranlı Monitör – Gün Işığında Görüntüleme Teknolojisi

Yayınlayan: Ayşegül Bihter Özdemir

Endüstriyel uygulamalar genellikle parlak dış mekân güneş ışığına maruz kalır ve bu da görüntülerin solmasına ve daha koyu ekranlara neden olabilir ve bu da daha düşük kontrast ve bulanık görüntü kalitesine yol açar. Bu nedenle, güneş ışığında okunabilen dokunmatik ekranlı monitör, gün ışığı alan ortamların üstesinden gelmek için yüksek kontrastlı, okunabilir ve net görüntü kalitesi sağlar.

Güneş Işığında Okunabilen Dokunmatik Ekran Monitör Nedir?

Güneş ışığında okunabilir bir dokunmatik ekranlı monitör, doğrudan güneş ışığına maruz kaldığında yalnızca görüntülenebilir değil, aynı zamanda net bir şekilde okunabilecek şekilde tasarlanmış endüstriyel bir ekran monitörüdür. Ancak, güneş ışığından gelen yüksek ortam ışığı arka ışığa neden olarak parlaklığını, kontrastını ve keskinliğini azaltır. Bu nedenle, güneş ışığında okunabilir dokunmatik ekranlı monitör, monitörün parlamaya karşı görünür olmasını sağlamak için gerekli olan yüksek kontrastlı bir ekran oluşturmak için yüksek düzeyde parlaklığa veya nitlere sahip olmalıdır. Bu aynı zamanda, bu monitörlerin, açık havada olma ve sürekli güneş ışığına maruz kalma gibi zorlu ortamları nedeniyle gerçekten güvenilir olması gerektiği anlamına gelir.

Güneş Işığında Okunabilir Dokunmatik Ekran Monitörü Nasıl Çalışır?

İnce film transistörlü sıvı kristal ekranın kısaltması olan TFT LCD, görüntü kalitesini iyileştirmek için kullanılan güneş ışığında okunabilen dokunmatik ekranlı monitör teknolojisidir. Bu sıvı kristal ekran, ekrandaki her pikseli kontrol etmek için gereken şarj miktarını en aza indirmek için transistörleri ekrandaki her piksel için ayıran ince film transistör teknolojisini kullanır, böylece pikseller arasındaki karışmayı azaltır ve performans görüntü kararlılığını artırır.

TFT LCD'deki her piksel, her pikselden geçen ışık miktarını ayarlayarak farklı renkler üretmek için kırmızı, mavi ve yeşil dikdörtgenlerden oluşur. Arka ışık LED'lerinden gelen ışık, piksel katmanının arkasında bulunur; bu LED serisi, LCD piksellerden yansıyan beyaz bir ışık yayar. Buna ek olarak, TFT LCD teknolojisi, dokunmatik ekran monitöründe parlak noktaları önlemek için LED arka ışığı ve her bir arka ışık LED'inden gelen ışığı dağıtan LCD piksel katmanı arasında bir ışık yayıcı malzeme kullanır. Sonuç olarak, her pikselde farklı renk yoğunluğu kombinasyonları ile güneş ışığında okunabilen dokunmatik ekranlı monitör, tek bir ekranda binlerce renk üretebilir.

Güneş Işığını Okunabilir Dokunmatik Ekranlı Monitör Yapan Nedir?

Yüksek Nits Parlaklık

Bir nit, bir kaynaktan metrekare başına ne kadar ışık yayıldığının ölçümüdür ve metrekare başına bir kandela (1cd/m2) olarak ölçülür. Bir LCD ekran, minimum 800 nit parlaklık sunuyorsa güneş ışığında okunabilir olarak kabul edilir. Dokunmatik ekranın arka ışığının parlaklığını artırmak, onu güneş ışığında okunabilir hale getirmenin bir yoludur. Bu nedenle, güneş ışığında okunabilen dokunmatik ekranların çoğu, ekranda kavurucu sıcak doğrudan güneş ışığına karşı net görüş sağlamak için 1000'den fazla nit TFT LCD sunar.

Transflektif TFT LCD

 

Güneş ışığında okunabilir dokunmatik ekranlı monitör yapmak için başka bir yöntem, LED arka ışığı ve LCD pikselleri arasında bulunan difüzör malzemesini transflektif bir malzemeye dönüştürmektir. Transflektif TFT LCD, hem geçirgen hem de yansıtıcı özelliklere sahip bir TFT LCD'dir. Yansıtıcı ayna katmanı, LCD piksellerine bakar; bu nedenle, güneş ışığı girdiğinde, yansıtıcı katmandan piksellerden gözlere geri dönecektir. Bu nedenle, yüksek güneş ışığı yoğunluğu, güneş ışığı pikseller aracılığıyla yansıtıldığından ve LCD parlaklığına katkıda bulunduğundan okunabilirlik üzerinde daha düşük bir etkiye sahiptir. Öte yandan, LED arka ışığından geçen ışığı LCD piksellere saçan geçirgen katman, ancak bu, arka ışığın çok fazla difüzör katmanından geçmesine izin vermez, bu da onu iç mekan veya düşük ortam ışıklı ortamlarda ideal yapmaz.

Optik Yapıştırma (Optical Bonding)

metin içeren bir resim

Açıklama otomatik olarak oluşturuldu

Optik yapıştırma (Optical Bonding), dokunmatik ekran ile TFT LCD katmanları arasına eklenen ek bir ince reçine katmanıdır. Reçine katmanı, cam ve TFT katmanları arasındaki hava boşluklarını ortadan kaldıran sıvı sentetik reçine ile kalıplanmış plastik bir katmandan oluşur. Dokunmatik ekranlı monitörde, dokunmatik ekran sensörü LCD yüzeyinin önüne monte edilir ve bu iki bileşen arasında küçük bir hava boşluğuna neden olur. Bu nedenle, güneş ışığı dokunmatik ekran katmanından geçtiğinde, LCD yüzeyi ile dokunmatik ekran arasında bazı ışıklar yansıtılarak LCD'nin görüntülenebilirliği azalır. Sonuç olarak, optik bağlama, güneş ışığı artık ekran yüzeyinin altından geçemediği için ekrandaki kırılmaları azaltır, kontrast ve netliği artırır.

Güneş Işığında Okunabilir Dokunmatik Ekran Monitör Uygulamaları

Doğrudan güneş ışığına maruz kalma ve uçucu dış ortam koşullarında güvenilir bir şekilde çalışabilme yetenekleri nedeniyle, güneş ışığında okunabilen dokunmatik ekranlı monitörler, aşağıdakiler gibi çok çeşitli endüstriyel sektörlerde kullanılmaktadır:

Ulaşım: deniz, hava, ağır vasıtalar, madencilik, filo yönetimi, telematik, toplu taşıma ve kargo.

Sistem entegrasyonu: makine kontrolü, fabrika otomasyonu, çevresel izleme, ev otomasyonu ve askeri.

Satış noktası: Dijital Tabela, Self servis kiosklar, dış mekan kioskları ve tabela

Veri izleme: Bulut, IoT, Tıp, Lojistik, Envanter Yönetimi ve Petrol ve Gaz Hizmetleri.

 

 

ICC Dijital Endüstriyel Teknolojiler Ltd. Şti.

Osmangazi Mahallesi Atayolu Caddesi No:108 Gate Of Anatolia Ticari Blok Ofis 1 Sancaktepe / İstanbul / Türkiye
Telefon: +90 216 510 66 96
E-Posta: info@icc.com.tr
Web: https://www.icc.com.tr
Mersis No: 0211069647300014

Güneş Işığında Okunabilir Dokunmatik Ekranlı Monitör – Gün Işığında Görüntüleme Teknolojisi