Endüstriyel PC İle HMI (Operatör Panel) Arasındaki Farklar
Endüstriyel PC İle HMI (Operatör Panel) Arasındaki Farklar

8/24/2022 11:48:32 PM

Endüstriyel PC İle HMI (Operatör Panel) Arasındaki Farklar

Yayınlayan: Derya Akıncı

Endüstriyel PC İle HMI (Operatör Panel) Arasındaki Farklar

ENDÜSTRİYEL BİR PC İLE HMI ARASINDAKİ FARKLAR NELERDİR?

 

Günümüzde birçok endüstriyel uygulama, verileri elde etmek, onları işlemek, depolamak veya görselleştirmek için endüstriyel PC'leri (IPC) ve İnsan Makine Arayüzlerini (HMI) kullanmaktadır. Her ikisi de fabrika katında ortak bir manzara olsa da, bir IPC veya HMI tasarımı genellikle birbirinden ayırt edilemez. Ürünler yan yana geldiği takdirde çoğu kullanıcı ayırt etmekte dahi zorlanabilir.

 

İki ürün arasında dış görünüşlerinin de ötesinde teknik farklılıklar vardır. Bu farklılıklar arasında özellik kümesi, bağlantı, sisteme işlevselliği değiştirme veya ekleme esnekliği düzeyleri ve genel performans bulunur.

 

HMI Operatör Panelleri

          

Öncelikle HMI operatör paneline bir göz atalım. HMI'LAR, önceden tanımlanmış bir iletişim protokolü üzerinden programlanabilir bir mantık denetleyicisine (PLC) konuşmak üzere tasarlanmış, amaca yönelik donanım parçalarıdır. Bunları PLC için bir monitör olarak düşünebilirsiniz, ancak başka kullanım durumları da vardır. Eski HMI'LAR MODBUS RTU, PROFIBUS veya DeviceNet gibi seri iletişim protokollerini kullanmıştır. Daha yeni HMI nesilleri, sadece birkaç isim vermek için Modbus TCP, EtherNet / IP, Profınet veya OPC DA / UA gibi Ethernet tabanlı iletişim protokollerini kullanır.

 

Belirli bir iletişim sürücüsünün HMI ürün yazılımına ne kadar iyi entegre edildiğine bağlı olarak üçüncü taraf bağlantısı zor olabilir. Tüm PLC modellerinin veya iletişim protokollerinin gerekli HMI tasarım yazılımında sorunsuz bir şekilde desteklendiği dikkate alınmamıştır.

 

Piyasada bulunan çok sayıda HMI tasarım yazılımı paketi genellikle birbiriyle uyumlu değildir. Bu, HMI görselleştirme projelerini satıcı A'dan satıcı B'ye aktaramayacağınız anlamına gelir. HMI projenizi taşımak istiyorsanız, genellikle görselleştirme uygulamanızı sıfırdan yani yeniden oluşturmanız gerekir. Bu da geliştirme maliyetini ve süresini artırır.

 

HMI'lar genellikle yaklaşık 4”-12” arasında daha küçük ekran boyutlarını kapsar, ancak HMI üreticileri ayrıca üst düzey uygulamalara uyum sağlamak için daha büyük ekran boyutları sunar. Geleneksel HMI'lar çoğunlukla yalnızca tek dokunuşla çalışmayı sağlayan eski dirençli dokunma teknolojisini kullanır. Kaydırma, yakınlaştırma veya çoklu dokunma yetenekleri gibi hareket kontrollerini kullanıyorsanız kapasitif dokunmatik ekrana sahip HMI'LARA bakmanız gerekir.

 

Bir HMI'ya ne kadar çok özellik eklerseniz, IPC'nin özellik kümesine ve fiyatına o kadar yakın olduğunu unutmayın.

 

Geleneksel HMI'lar, az yer kaplayan bir işletim sistemine sahip amaca yönelik donanım parçalarıdır. Dezavantajı ise üretici işletim sistemini fabrikada kilitlediğinden ve genellikle görselleştirme yazılımı için yalnızca bir çalışma zamanı sağladığından, bunlara herhangi bir yazılım yükleyememenizdir. Avantajı, kapalı bir HMI'da virüsleri veya kötü amaçlı yazılımları bu kadar kolay tanıtamamanızdır.

 

HMI'lar genellikle daha yavaş işlemciler kullanır, çünkü diğer görevleri veya yazılım paketlerini barındırmak için fazla “rezerve” ihtiyaç duymazlar. HMI üreticisinin üretim maliyetlerini gerekli performansla dengelemesi gerekir.

 

                          

 

Endüstriyel PC'ler

 

Şimdi karşılaştırmada bir IPC'ye bakalım. Fabrika katındaki bilgisayarlar artık yeni bir şey değil ve birçoğu geleneksel bir PLC ve HMI'ın yerini alabilir.

IPC'nin faydası, tek bir sistemde birden fazla amaca hizmet edebilir böylece IPC, operatör için bir mantık denetleyicisi, veri yoğunlaştırıcı veya görselleştirme arabirimi olarak işlev görebilir. Bu, maliyeti düşürür ve performans yeteneğini artırır.

 

 

IPC'ler daha fazla işlem gücüne, daha fazla sistem belleğine (RAM) ve genellikle daha fazla yığın depolama alanına sahiptir. Onları virüslere, kötü amaçlı yazılımlara karşı savunmasız bırakabilecek açık bir işletim sistemine sahiptirler.

 

Herhangi bir açık işletim sisteminde olduğu gibi, herhangi bir satıcıdan bir IPC'ye her türlü yazılımı yüklemekte özgürsünüz. Kötü amaçlı yazılım veya bir virüs USB çubuğu veya internet üzerinden bir IPC’ye girerse bu güvenlik riski oluşturabilir. Bu nedenle, iyi bir yazılım ve donanım koruması yerinde olmalı ve düzenli olarak gözden geçirilerek güncellenmelidir.

 

IPC'ler genellikle geleneksel HMI'lardan daha büyük ekran boyutlarına sahiptir. Daha büyük ekranlar aynı anda daha fazla verinin görüntülenmesine izin verir veya operatörün verileri görmesini kolaylaştırabilir. Çift Ethernet bağlantı noktaları, çoklu usb'ler ve seri bağlantı noktaları gibi çok sayıda arabirim daha fazla donanımın bağlanmasına olanak tanır ve geleneksel bir HMI'a kıyasla geleceğe yönelik uygulamalara daha kolay yardımcı olur.

 

Genellikle, IPC donanımınızı yükseltirken veya değiştirirken yazılımınızı yeniden yazmak zorunda kalmazsınız, çünkü hepsi ortak bir Windows tabanlı işletim sistemi kullanır. Verilerin ekranda görüntülenme şeklini etkileyebileceğinden, ekran boyutlarındaki, çözünürlükteki veya en boy oranındaki değişikliklerin dikkate alınması gerekir.

 

Tabletler gibi taşınabilir cihazların ortaya çıkmasıyla kendinize şu soruyu sorabilirsiniz: “Makinemde neden bir HMI veya IPC'ye ihtiyacım var?” Bir tablet IPC kişisel kullanım için harika olsa da, çoğu endüstriyel sınıf değildir ve mobil doğası nedeniyle kolayca yanlış yerleştirilebilir veya çalınabilir. Bazı analitik veriler kesinlikle bulut üzerinden görüntülenebilirken kritik makine verilerinin kalıcı olarak kurulan ve operatörün göz önünde bulundurduğu özel, endüstriyel sınıf bir HMI veya IPC’de görüntülenmesi gerekir. Bu, makinenin çalışma süresini artırır ve aynı zamanda makineyi ve operatörünü korumak için bir güvenlik özelliğidir. Bununla birlikte, tabletler ve diğer mobil cihazlar uzaktan izleme için sabit HMI ve IPC'ye ek olarak kullanılabilir.

 

Endüstriyel donanım, ister HMI ister IPC olsun, daha sert ortamlar için de tasarlanmıştır. Titreşim veya aşırı sıcaklıklara karşı daha fazla mekanik koruma sağlar.

 

HMI'LAR ve IPC'LER aynı görünebilir, ancak yetenek, performans ve esneklik açısından temel farklılıkları vardır. Her ikisinin de artıları ve eksileri vardır ve her ikisi de otomasyon sistemlerinde kullanım için hala uygundur. Sonuç olarak, performans, maliyet, boyut ve özellik kümesi gibi faktörlere dayalı olarak her bir uygulamanın gereksinimlerinin göz önünde tutularak değerlendirilmesi hangisinin daha uygun olacağını belirleyecektir.

 

Ürün seçimi için info@icc.com.tr adresi ile satış mühendislerimize ulaşabilirsiniz.



 

ICC Dijital Endüstriyel Teknolojiler Ltd. Şti.

Osmangazi Mahallesi Atayolu Caddesi No:108 Gate Of Anatolia Ticari Blok Ofis 1 Sancaktepe / İstanbul / Türkiye
Telefon: +90 216 510 66 96
E-Posta: info@icc.com.tr
Web: https://www.icc.com.tr
Mersis No: 0211069647300014

Endüstriyel PC İle HMI (Operatör Panel) Arasındaki Farklar