Öngörülen Kapasitif ve Dirençli Dokunmatik Ekranlar: Projeniz için doğru olan hangisi?
Öngörülen Kapasitif ve Dirençli Dokunmatik Ekranlar: Projeniz için doğru olan hangisi?

5/6/2022 2:01:02 PM

Öngörülen Kapasitif ve Dirençli Dokunmatik Ekranlar: Projeniz için doğru olan hangisi?

Yayınlayan: Ayşegül Bihter Özdemir

Projeniz için en uygun dokunmatik ekran türünü seçmek, cihazın işlevselliğini ve dayanıklılığını iyileştirebilir, bu da müşteri benimsemesinde önemli bir artış anlamına gelebilir.

İhtiyaçlarınıza en uygun dokunmatik ekran seçeneğini nasıl seçebilirsiniz? Bu makale, ürün tasarım mühendislerinin bilinçli bir karar vermelerine yardımcı olmak için yaygın dokunmatik ekran teknolojisinin benzersiz avantajlarını ve dezavantajlarını vurgulamaktadır.

REZİSTİF EKRAN NEDİR?

iç mekan içeren bir resim

Açıklama otomatik olarak oluşturuldu

Rezistif ekran teknolojisi, bir dokunuşu kaydetmek için baskı uygulamaya dayanır. Bu dokunmatik ekran, koruyucu bir üst filmden (genellikle şeffaf polikarbonattan yapılır), ardından ITO'dan (indiyum kalay oksitten) oluşan şeffaf bir elektrot filminden, ayırıcı noktalardan ve yalıtkanlardan, başka bir elektrot filminden ve bir cam alt katmandan oluşur. Mekanizma çok basittir, bir nesne ekrana basınç uyguladığında, iki şeffaf elektrot filmi arasındaki boşluk temas eder ve voltaj değişikliği üretir. Bu, dokunmatik kontrolöre kontağın koordinatlarını bildirir ve bilgisayara kaydeder.

Dirençli dokunmatik ekranların avantajları

Dirençli dokunmatik ekranlar, fiziksel basıncı bir dokunuş olarak yorumladığından, tek dokunuşla çeşitli ortamlarda etkilidirler. Ekrana kuvvet uygulayabilen herhangi bir nesne aynı sonuçla kullanılabilir. Örneğin, son kullanıcıların eldiven giydiği uygulamalarda dirençli dokunmatik ekranlar güvenilir tek dokunuş işlevselliği sunar.

Dirençli dokunmatik ekranlar alan mekanik kuvvetle harekete geçtiğinden, yüzeyde sıvı veya pislik bulunduğunda bile amaçlandığı gibi çalışmaya devam eder. Bu, maddelerin diğer dokunmatik ekran türlerinin işlevini bozabileceği durumlarda onları özellikle yararlı kılar. Örneğin, tarım ekipmanları, tekneler ve su altı makineleri içindeki tek dokunuşlu uygulamalarda.

Dirençli dokunmatik ekranların işlevsel avantajlarının yanı sıra fiyat, OEM'lerin bu seçeneği seçmesinin yaygın bir nedenidir. Maliyetin en önemli konu olduğu projelerde şirketler, alternatiflerle mümkün olmayan tasarrufları gerçekleştirmek için bu seçeneği kullanabilir.

Dirençli dokunmatik ekranların dezavantajları

Dirençli bir dokunmatik ekranın yapılandırması, sıkıştırma ve yakınlaştırma gibi hareket olasılığını veya çoklu dokunma işlevselliği gerektiren eylemleri ortadan kaldırır. Birden fazla giriş varsa bu ekranlar bir dokunuşun yerini belirleyemez.

Görünürlük açısından, dirençli dokunmatik ekranlarda üst yüzey olarak yaygın olarak kullanılan film alt tabakası camdan daha az geçirgendir. Bu, bir üst cam tabakasına sahip dokunmatik ekranlara kıyasla daha az parlaklığa ve belirli bir pus seviyesine yol açar. Film katmanı ayrıca iki katman arasındaki mesafeyi değiştiren ve dokunma doğruluğunu etkileyen sıcaklığa bağlı olarak genişleyebilir veya büzülebilir. Ek olarak, film alt tabakaları çizilmeye karşı hassastır ve tekrarlanan kullanımla aşınmaya başlayabilir ve zaman içinde ara sıra yeniden kalibrasyon veya değiştirme gerektirebilir.

KAPASİTİF (PCAP) DOKUNMATİK EKRAN NEDİR?

Kapasitif dokunmatik ekranlar, dirençli dokunmatik ekranlardan önce icat edildi. Bununla birlikte, bu teknolojinin ilk yinelemeleri, yanlış dokunuşları algılamaya ve yakındaki diğer elektronik cihazlara müdahale eden gürültü yaratmaya eğilimliydi. Bu sınırlamalar nedeniyle, dirençli dokunmatik ekranlar ve kızılötesi dokunmatik ekranlar gibi diğer seçenekler sektöre hâkim oldu.

Denetleyici IC'lerinin daha fazla geliştirilmesi ve iyileştirilmesiyle, öngörülen kapasitif (PCAP) dokunmatik ekranlar, uygulamaların çoğu için tercih edilen dokunmatik teknoloji haline geldi. Örneğin, bu teknoloji artık tabletlerde, dizüstü bilgisayarlarda ve akıllı telefonlarda yaygın olarak kullanılmaktadır.

PCAP dokunmatik ekranların avantajları

Birden çok girişi tanımanın getirdiği değer, PCAP dokunmatik ekranlar için net ve pozitif bir farklılaştırıcıdır. Kullanıcılar, bu teknolojinin kullanıldığı cihazlarda daha fazla işlevsellik sağlayan çeşitli komutlar başlatabilir. Tüketicilerin artık akıllı telefonların, tabletlerin ve etkileşimli dizüstü bilgisayar ekranlarının, sıkıştırma ve yakınlaştırma gibi iki parmak gerektiren eylemleri desteklemesini nasıl beklediğini düşünün. Çok oyunculu oyun uygulamaları gibi daha özel ayarlarda, PCAP dokunmatik ekranları tek seferde 10'dan fazla girişi destekleyebilir.

PCAP dokunmatik ekranlar, ilk kalibrasyon gerektirmez ve dirençli dokunmatik ekranlardan daha basit bir deneyim sunar. Ek olarak, PCAP dokunmatik ekranları, sistem tarafından çeşitli hareketleri ve müteakip eylemleri destekleseler bile oldukça hassastır.

Üst katmanları genellikle camdan yapıldığından, PCAP dokunmatik ekranlar yüksek derecede optik iletim sunar ve kullanıcılara puslu bir görünüm vermez. Ek olarak, cam üst katman, dirençli dokunmatik ekranların film üst katmanına kıyasla gelişmiş dayanıklılık sağlar.

Bir PCAP ekranının tuzlu su gibi iletken sıvılar da dahil olmak üzere sıvılara veya neme maruz kalabileceği ortamlarda çalıştırma, özel denetleyici algoritmaları ve ayarlama ile mümkündür. PCAP teknolojisi, tıbbi eldiven ve kalın endüstriyel eldiven çalışmasının yanı sıra pasif prob ucu kullanımını desteklemek için gelişmiştir.

PCAP dokunmatik ekranlar, uygulamaya özel ihtiyaçlara göre farklı kaplama merceği malzemeleri (soda kireci, süper camlar, PMMA) ile özelleştirilebilir. Koruyucu lensler, darbe direncini artıran kimyasal güçlendirme ve alt tabakalarla sağlamlaştırılabilir. Bu, ATM'ler, benzin pompası ekranları ve endüstriyel uygulamalar gibi halka açık uygulamalar için özellikle değerli olabilir. Optik performansı iyileştirmek için AG (parlama önleyici), AR (yansıma önleyici), AF (parmak izi önleyici) gibi özel filmler veya kaplamalar, kapak lensi alt katmanına eklenebilir.

PCAP dokunmatik ekranların dezavantajları

Dirençli dokunmatik ekranların aksine, PCAP dokunmatik ekranları, çalışması için elektrik alanındaki değişikliklere bağlıdır. Pasif bir ekran kalemi bu ekranı etkinleştirebilirken, kurşun kalem gibi iletken olmayan bir araç etkinleştiremez.

Maliyet bir proje için en önemli konuysa, PCAP bütçe sınırlarıyla uyumlu olmayabilir. Teknoloji ilerledikçe ve geliştikçe fiyat açısından daha erişilebilir olmaya devam etmesine rağmen, dirençli ekranlardan daha pahalı bir teknolojidir.

Aşağıdaki tablo, öngörülen kapasitif dokunmatik ekranlara karşı dirençli dokunmatik ekranların avantajlarını ve dezavantajlarını karşılaştırmaktadır.

tablo içeren bir resim

Açıklama otomatik olarak oluşturuldu

ICC Dijital olarak dokunmatik ekran teknolojilerinin hangisinin sizin için en iyisi olduğunu bulmanıza yardımcı olmaktan memnuniyet duyarız.

 

ICC Dijital Endüstriyel Teknolojiler Ltd. Şti.

Osmangazi Mahallesi Atayolu Caddesi No:108 Gate Of Anatolia Ticari Blok Ofis 1 Sancaktepe / İstanbul / Türkiye
Telefon: +90 216 510 66 96
E-Posta: info@icc.com.tr
Web: https://www.icc.com.tr
Mersis No: 0211069647300014

Öngörülen Kapasitif ve Dirençli Dokunmatik Ekranlar: Projeniz için doğru olan hangisi?