HMI ve IPC (Endüstriyel Panel PC) Farkı
HMI ve IPC (Endüstriyel Panel PC) Farkı

3/11/2022 1:21:37 PM

HMI ve IPC (Endüstriyel Panel PC) Farkı

Yayınlayan: Ramazan Özaslan

 

Günümüzde birçok endüstriyel uygulama, verileri almak, işlemek, depolamak veya görselleştirmek için endüstriyel PC'leri (IPC) ve İnsan Makine Arayüzlerini (HMI) kullanır. Her ikisi de fabrika ortamında benzer gözükürler. Büyük olasılıkla, onları ilk bakışta ayırt edemezsiniz bile. Birçok kullanıcı, IPC'yi HMI olarak adlandırır.

IPC ve HMI arasında dış görünüşlerinin ötesine geçen teknik farklılıklar vardır. Bu farklılıklar arasında özellik seti, bağlanabilirlik, sistemde değişiklik yapma veya sisteme işlevsellik ekleme, esneklik seviyeleri ve performansları sayılabilir.

HMI Operatör Panelleri

 

Operatör Panel HMI’dan biraz bahsedelim. HMI'lar, önceden tanımlanmış bir iletişim protokolü aracılığıyla programlanabilir bir mantık denetleyicisi (PLC) ile konuşması amaçlanan amaca yönelik donanım parçalarıdır. Bunları PLC için bir monitör olarak düşünebilirsiniz.

HMI'lar, yalnızca aynı satıcının belirli PLC'leri ve cihazlarıyla sorunsuz çalışmak üzere tasarlandıkları için genellikle tescillidir. Belirli bir iletişim sürücüsünün HMI'nın donanım yazılımına ne kadar iyi veya kısıtlı entegre edildiğine bağlı olarak, üçüncü taraf bağlantısı zor olabilir.

Ek olarak, geleneksel HMI'lar genellikle yalnızca üreticiye özel HMI tasarım yazılımıyla uyumludur. Bu, kullanıcıları tek bir üreticiye kilitler. Üretici için kesinlikle iyi olsa da kullanıcı için o kadar avantajlı olmayabilir.

Geleneksel HMI'lar çoğunlukla yalnızca tek dokunuşla çalışmayı sağlayan eski dirençli dokunma teknolojisini kullanır. Kaydırma, yakınlaştırma veya çoklu dokunma özellikleri gibi hareket kontrolünü seviyorsanız, kapasitif dokunmatik ekrana sahip HMI'lara bakmanız gerekir.

Bir HMI'ye ne kadar çok özellik eklerseniz, bir IPC'nin özellik setine ve fiyatına o kadar yaklaştığını unutmayın. Bu durumda, bir HMI'nin Endüstriyel PC'ye göre maliyet avantajı, görselleştirme konseptini IPC tabanlı bir sisteme geçirmenin daha iyi olabileceği bir noktaya kadar azalır.

 

 

Geleneksel HMI'lar, amaca yönelik donanım parçalarıdır. Dezavantajı, üretici işletim sistemini fabrikada kilitlediğinden ve genellikle yalnızca görselleştirme yazılımı için bir çalışma zamanı sağladığından, bunlara herhangi bir yazılım yükleyememenizdir. Avantajı, virüsler ve kötü amaçlı yazılımlar HMI'ya kolay bulaştırılamazlar. Ayrıca, geleneksel bir PC gibi resmi bir kapatma gerektirmezler.

HTML5 web paneli gibi bazı yeni HMI'lar, artık belirli iletişim protokollerine veya PLC modellerine dayanmadıklarından, HMI'ler ve IPC'ler arasındaki çizgiyi daha da bulanıklaştırmaya çalışır. Açık HTML5 protokolünü kullanırlar ve bir bilgisayardaki bir web tarayıcısının bir web sitesine bağlanmasıyla aynı şekilde bir IP adresi aracılığıyla bir web sunucusuna bağlanırlar. Bu, bu web panellerinin sadece bir PLC'ye değil, aynı zamanda entegre bir web sunucusuna sahip diğer cihazlara bağlanmasına izin verir. Bir örnek, IIoT etkin bir değişken frekans sürücüsündeki bir yapılandırma veya tanılama sayfası olabilir.

 

Endüstriyel PC'ler

 

 

Şimdi bir de IPC'ye bakalım. Fabrika katındaki bilgisayarlar artık yeni bir şey değil ve çoğu geleneksel PLC ve HMI'nın yerini alabilir. IPC'nin avantajlarından bahsedecek olursak; tek bir sistem içinde birden fazla amaca hizmet edebilir, böylece IPC, operatör için bir mantık denetleyicisi, veri yoğunlaştırıcı ve görselleştirme arayüzü olarak hareket edebilir, hepsi tek parça halinde. Bu, maliyeti düşürür ve performansı ve yeteneği artırır.

IPC'ler daha fazla işlem gücü, daha fazla sistem belleği (RAM) ve genellikle çok daha fazla yığın depolama alanı bulundururlar. En büyük avantajları aynı zamanda en büyük potansiyel dezavantajlarıdır: Açık bir işletim sistemine sahip olmaları onları virüslere, kötü amaçlı yazılımlara veya fidye yazılımlarına karşı savunmasız bırakabilir.

Herhangi bir açık işletim sisteminde olduğu gibi, bir IPC'ye herhangi bir satıcıdan herhangi bir tür yazılım yüklemekte özgürsünüz. Yine, kötü amaçlı yazılımlar veya bir virüs, USB bellek veya internet aracılığıyla bir IPC'ye girerse, bu durum güvenlik riskleri oluşturabilir. Bu nedenle, iyi bir yazılım ve donanım koruması mevcut olmalı ve düzenli olarak gözden geçirilmeli ve güncellenmelidir.

IPC'ler daha yüksek performanslı CPU'lar kullanırlar. IPC'ler genellikle geleneksel HMI'lardan daha büyük ekran boyutlarına sahiptir. Daha büyük ekranlar, aynı anda daha fazla verinin görüntülenmesini sağlar veya operatörün verileri görmesini kolaylaştırabilir. Çift Ethernet bağlantı noktası, birden çok USB ve seri bağlantı noktası gibi çok sayıda arabirim, daha fazla donanımın bağlanmasına olanak tanır ve geleneksel bir HMI'ya kıyasla geleceğe yönelik uygulamaların daha kolay olmasına yardımcı olur.

Tipik olarak, IPC donanımınızı yükseltirken veya değiştirirken yazılımınızı yeniden yazmanız gerekmez, çünkü hepsi ortak bir Windows/Linux tabanlı işletim sistemi kullanır. Açıkçası, verilerin ekranda nasıl görüntülendiğini etkileyebileceğinden, ekran boyutlarındaki, çözünürlükteki veya en boy oranındaki değişikliklerin dikkate alınması gerekir.

Tabletler gibi taşınabilir cihazların ortaya çıkmasıyla, kendinize "Makinemde neden bir HMI veya IPC'ye ihtiyacım var?" diye sorabilirsiniz. Bir tablet IPC kişisel kullanım için harika olsa da, çoğu endüstriyel düzeyde değildir ve mobil yapıları nedeniyle kolayca yanlış yere yerleştirilebilir veya çalınabilir. Bazı analitik veriler kesinlikle bulut aracılığıyla görüntülenebilse de, kritik makine verilerinin, kalıcı olarak kurulan ve operatörün görüşüne göre ayrılmış, endüstriyel sınıf bir HMI veya IPC'de görüntülenmesi gerekir. Bu, makinenin çalışma süresini artırır ve aynı zamanda makineyi ve operatörünü koruyan bir güvenlik özelliğidir. Ancak sabit HMI/IPC'ye ek olarak tabletler ve diğer mobil cihazlar kullanılabilir.

Sonuç olarak her ikisinin de artıları ve eksileri vardır ve otomasyon sistemlerinde kullanım alanları büyüktür.

 

ICC Dijital Endüstriyel Teknolojiler Ltd. Şti.

Osmangazi Mahallesi Atayolu Caddesi No:108 Gate Of Anatolia Ticari Blok Ofis 1 Sancaktepe / İstanbul / Türkiye
Telefon: +90 216 510 66 96
E-Posta: info@icc.com.tr
Web: https://www.icc.com.tr
Mersis No: 0211069647300014

HMI ve IPC (Endüstriyel Panel PC) Farkı