Yapay Zeka Sistemleri
Yapay Zeka Sistemleri

1/29/2022 11:08:58 PM

Yapay Zeka Sistemleri

Yayınlayan: Ramazan Özaslan

İnsanın; öğrenme, anlama, soyut düşünme, sebeplendirme, planlama, problem çözme gibi zihinsel işlevleri zeka olarak tanımlanmıştır. Zeka zaman içinde; eğitim, öğrenme ve çevresel etkenlere gelişebilmektedir. 

Yapay Zekâ (Artificial Intelligence/AI) ise insan zekasının işlemlerinin donanımsal ve yazılımsal sistemler tarafından taklit edilmesidir. Bu işlemler öğrenme, anlam bulma ve hatalardan sonuç çıkarmayı içerir.

metin içeren bir resim

Açıklama otomatik olarak oluşturuldu

Günümüzde karşılaştığımız yapay zeka teknolojilerine örnek olarak; otomasyon, makine öğrenmesi, yapay görme, akıllı asistanlar, tavsiye sistemleri, robotik ve otonom araçlar gösterilebilir. 

Otomasyon: İnsanların gerçekleştirdiği tekrarlanabilir işlemlerin programlanarak robotlar tarafından gerçekleştirilmesidir.

Makine öğrenmesi: İnsan tarafından programlama olmadan makinanın kendisinin öğrenerek hareket etmesidir.

Yapay görme: Bilgisayarlara kamera bağlanarak bilgisayarların görmesi sağlanır. Gelen analog ve dijital veriler bilgisayar tarafından yorumlanarak öğrenme gerçekleştirilir. Yüz tanıma sistemleri, plaka tanıma sistemleri, bant takip sistemleri vb...

Akıllı asistanlar: İnsan dilini işleyerek verilen komutları yerine getiren yazılımlardır. Google assistant, Siri, Amazon Alexa vb…

Tavsiye sistemleri: Uygulama platformlarında karşılaştığımız ‘sizin için önerilenler’ bölümünü düzenleyen sistemlerdir.

Robotik: Makine öğrenmesi sağlanarak robotların bulunduğu ortama uyup sağlayıp işlem yapmasına izin verir.

Otonom araçlar: Araçları pilot yapabilmek için bağlanan kameralar ve sensörler ile bilgisayara görü yeteneği kazandırıp, bunları yorumlayıp hareket edebilme becerisidir.

araba, açık hava, araç, sürüş içeren bir resim

Açıklama otomatik olarak oluşturuldu

Farklı alanlarda geliştirilen bu yapay zeka teknolojileri, üretimde iş gücünü düşürmek ve daha hızlı sonuçlar elde edebilmek için günümüzde bir çok endüstriyel alanda da karşımıza çıkmaktadırlar.

Emek sıkıntısı yaşanan sektörlerin başında gelen Tarım, yapay zeka ile yapılan otomasyon ile verimlilik kazanmaktadır.

Çağrı merkezlerinde operatörler yerine kullanılmaya başlanan Chatbot ile kullanıcılara daha hızlı hizmet sunulmaktadır.

Günümüzde bir ürün ya da servis aldığınızda ürünün kullanım sürecinde farklı kanallardan aldığınız destek ile kaliteli bir kullanıcı deneyimi yaşamak oldukça önemlidir.

Enerji, madencilik alanlarında ve petrol sahalarında çalışanlar için basınç farklılıkları, termal gradyanlar, sismik titreşimler ve benzeri değerlerin önemi büyüktür. Yapay zeka bu verileri analiz eder ve yorumlayarak işlem yapmaktadır.

Yapay zeka, hastalıkları öngörmek, yüksek riskli hasta gruplarını belirlemek, teşhis testlerini otomatikleştirmek, tedavi sürecini hızlandırmak ve doğru tedavi yöntemini belirlemek için sağlık sektöründe sıklıkla kullanılmaktadır.

Üretim süreci boyunca takip, kontrol ve analiz ihtiyacı görülen imalatlarda, otomasyon ve optimizasyon ile karşılaşmaktayız.

Ürün seçimlerimizde veya kullanım sırasında karşılaşılan sorunların çözümünde Chatbot ve Sesli Botlar gibi yapay zekalardan teknik destek almak için yararlanırız.

Yeni uygulamaların modellenmesinde, yazılımların geliştirilmesine, doğru mimari ve kullanıcı deneyimlerine kadar birçok organizasyonun etkilerini analiz etmek için yapay zeka asistanlara ihtiyaç duyulmaktadır.

metin içeren bir resim

Açıklama otomatik olarak oluşturuldu

 

ICC Dijital Endüstriyel Teknolojiler Ltd. Şti.

Osmangazi Mahallesi Atayolu Caddesi No:108 Gate Of Anatolia Ticari Blok Ofis 1 Sancaktepe / İstanbul / Türkiye
Telefon: +90 216 510 66 96
E-Posta: info@icc.com.tr
Web: https://www.icc.com.tr
Mersis No: 0211069647300014

Yapay Zeka Sistemleri