Edge Computing Dünyası
Edge Computing Dünyası

1/6/2022 11:07:46 AM

Edge Computing Dünyası

Yayınlayan: Özgür Uzay Çalışkan

Edge Computing Dünyası

 

IoT ve IIoT cihazları tarafından üretilen muazzam miktarda veri nedeniyle Edge Computing dünyası başka bir galaksiye taşınıyor. 5G ağları büyüdükçe ve 5G daha yaygın hale geldikçe, çevrimiçi hale gelen yeni cihazlardan her zamankinden daha fazla veri üretilecek. Bu nedenle, birçok işletme; gerçek zamanlı ve düşük gecikme süreli veri analizi gerçekleştirmek için Edge computing kullanmayı çok etkili buluyor. Edge computing, veri oluşturma kaynağına yakın verilerin yerel olarak işlenmesini sağlamıştır. Uzmanlar, sınır bilişimin çok yakın gelecekte zirveye ulaşacağını tahmin ediyor. O halde yükselen yıldız Edge Computing ‘in tam olarak ne anlama geldiği ile başlayalım.

Edge Computing Nedir?

 

Edge Computing kavramında Edge sözcüğünün tercih edilme sebebi, veri oluşturan kaynaklara yakın konumlandırılarak bir çözüm modeli sunmasıdır. Örneğin, üretim gerçekleşen herhangi bir fabrikada IIoT cihazlarınız veya sensörleriniz varsa, Edge computing çözümleri sensörlere ve veri üreten IIoT cihazlarına yakın bir yerde olacaktır. Böylelikle, veri üreten cihazlardan binlerce mil uzakta bulunabilen cloud computing çözümlerinden farklılık gösterir. Bununla birlikte, Edge Computing çözümlerinin konumu uygulamanın içeriğine göre her sistem için farklılık gösterebilir. Ancak, genellikle veri üreten cihazlara buluttan daha yakındır.

Edge Computing, bilgi işlem gücünün veri oluşturma kaynağına yaklaştırıldığı merkezi olmayan bir bilgi işlem çerçevesidir. Edge bilgisayarlar, verileri işleyen ve depolayan mini veri merkezleri gibidir, yalnızca depolama veya işlem sonrası için temel verileri buluta gönderir. Bu yöntemin oldukça faydası vardır, biraz da onlara değinelim.

Edge Computing ‘in Faydaları

1.Düşük Gecikme Süresi

Sınır bilişimin sunduğu ana avantajlardan biri, bulut bilişimden önemli ölçüde daha düşük gecikme süresi sunmasıdır. Düşük gecikme, her milisaniyenin önemli olduğu gerçek zamanlı veri işleme ve analiz gerektiren uygulamalar için hayati önem taşır. Edge bilgisayarlar genellikle veri oluşturma kaynağına yakın bir yerde konumlandırıldığından, sınır bilişim daha düşük gecikme süresi sunar ve verilerin işleme ve analiz için kat etmesi gereken mesafeyi azaltır.

2.Bant Genişliğinin Azalması

Sınır bilişimin ikinci faydası, gereken internet bant genişliği miktarını azaltmasıdır. Veriler Edge bilgisayarlarda yerel olarak toplandığından, depolandığından ve işlendiğinden, tüm ham verilerin işleme ve analiz için veri merkezlerine aktarılması ihtiyacını ortadan kaldırarak daha az bant genişliği imkanı sağlar. Tabi şunu da eklemek lazım; bu çözüm, buluta hiçbir veri gönderilmemesi gerektiği anlamına gelmez, ancak buluta daha az veri gönderilmesi gerektiği anlamına gelir. Bunun nedeni, belirli tetikleyicileri harekete geçiren verilerin, işlem sonrası ve analiz için buluta gönderilmesidir. Bunu yapmak, gereken internet bant genişliği miktarını azaltır. Böylelikle, önemli ölçüde maliyet tasarrufu sağlanacaktır.

3. Veri Merkezlerine Destek

Sınır bilişimin diğer bir faydası ise; katlanarak artan veri miktarıyla, veri merkezlerinin üzerindeki baskının hafifletilebilmesidir. Edge bilgisayarlar, verileri uç bilgi işlem cihazlarında yerel olarak depolayarak ve işleyerek veri merkezlerinin üzerindeki stresi azaltabilir. Edge bilgisayarlar, güçlü işlemciler ve özelleştirilmiş yapıları ile büyük miktarlarda yüksek hızlı veri depolama ile yapılandırılabilir, bu da verileri bulut yerine sınır bilişim çözümlerinde işlemesine ve depolamasına olanak tanır.

4. Kestirimci Bakım

Sınır bilişimin en önemli faydalarından biri de; Edge bilgisayarlar, bir arızanın meydana gelme olasılığının ne zaman olduğunu tespit etmek için AI ve Makine Öğrenimi (ML) algoritmalarını kullanabilir ve yönetimin bir arıza meydana gelmeden önce bakım veya değiştirme bileşenleri gerçekleştirmesini ister. Bakım, üretimi aniden durdurmadan rahatlıkla gerçekleştirilebildiğinden dolayı, işletmelere önemli miktarda zaman ve para tasarrufu sağlayabilir.

5.Veri Güvenliği

Sınır Bilişim, veri merkezine daha az veri gitmesi gerektiğinden dolayı veri güvenliği sunar ve veri merkezine giderken yanlış kullanım olasılığını azaltır. Ek olarak, Edge bilgisayarlar, kimlik doğrulama ve anahtar yönetimi yoluyla cihazları koruyan TPM 2.0 ile donatılmıştır.

Tüm bu faydaları elde etmenin yolu Edge bilgisayarların kullanımından geçer. Ayrıca bu bilgisayarların zorlu fabrika ortamlarına ve üretim sahalarına karşı dayanıklı ve donanımlı olması da oldukça elzemdir. ICC olarak; Edge Bilgisayarlar noktasında, Aaeon markasının Türkiye’de ilk ve tek distribütörlüğü yapıyor olmamız sayesinde geniş bir ürün yelpazesi sunabilmekteyiz. Peki ya siz Edge bilgisayarlara hazır mısınız?

Ürün yelpazesi için;

 https://www.icc.com.tr/StatikProducts/Goster/?searchString=AI%20Yapay%20Zeka%20PC 

ICC Dijital Endüstriyel Teknolojiler Ltd. Şti.

Osmangazi Mahallesi Atayolu Caddesi No:108 Gate Of Anatolia Ticari Blok Ofis 1 Sancaktepe / İstanbul / Türkiye
Telefon: +90 216 510 66 96
E-Posta: info@icc.com.tr
Web: https://www.icc.com.tr
Mersis No: 0211069647300014

Edge Computing Dünyası