Endüstriyel Anakart Nedir?
Endüstriyel Anakart Nedir?

12/6/2021 1:31:49 PM

Endüstriyel Anakart Nedir?

Yayınlayan: Ayşegül Bihter Özdemir

Endüstriyel anakart, bilgisayar kasasının içinde bulunan ve bilgisayar donanım bileşenlerinin çoğu için bağlantı ve genişletilebilirlik sağlayan bir platform görevi gören endüstriyel düzeyde bir baskılı devre kartıdır. Anakart, işlemci (CPU), bellek (RAM), depolama sürücüsü (SSD'ler ve HDD'ler) ve grafik kartı (GPU) gibi çeşitli temel bilgisayar parçalarını ve çevre birimlerini birbirine bağlar. Belirli işlemciler ve bellek türleri ile çalışmak üzere benzersiz bir şekilde üretilmiş çeşitli anakart tasarımları vardır.

Tipik anakartlar, işleme ve bağlantı için bir platform sağlamak olan genel işlevleri açısından oldukça benzerdir. Endüstriyel anakartlar, birbirlerinden kolayca ayırt edilebilmelerini sağlayan farklı şekil, boyut ve özelliklere sahiptir. Farklı anakart türlerini ayırt etmeye yardımcı olabilecek bir başka özellik de güvenilirliklerine, dayanıklılıklarına ve uzun ömürlerine bakmaktır. IoT çözümlerinin ilerlemesi ve bilgi işlem gücünün buluttan uç noktalara taşınması, üreticilerin, devreye alındıkları zorlu ortamlara dayanabilecek endüstriyel anakartlar oluşturmasını gerektiriyor.

Endüstriyel Anakartların Form Faktörü

Anakartların şekilleri ve boyutları, farklı boyutlardaki bilgisayar kasaları için gereken uyum durumuna göre değişiklik gösterebilir. Bu şekiller ve boyutlar aynı zamanda form faktörü olarak da adlandırılır. Üretici üretebildiği sürece, bir anakartın form faktörünü ne kadar büyük veya küçük tasarlayabileceğiniz konusunda bir sınır yoktur. Bununla birlikte, çoğu endüstriyel anakart, geniş kapsamlı uyumluluk için ATX ve ITX standart form faktörünü takip eder.

Farklı anakart standartlarını kısaca gözden geçirelim. İlk. ATX, Advanced Technology Extended standardı anlamına gelir ve Intel tarafından 1995 yılında fiili standart olarak geliştirilen en yaygın anakart form faktörüdür. ATX form faktörleri, Extended-ATX, Standard-ATX ve Micro-ATX dahil olmak üzere farklı boyutlara ayrılmıştır. Öte yandan, tasarımlarının ITX form faktörü gibi Intel ATX standartlarından türetildiği form faktörleri vardır. ITX, Bilgi Teknolojisi Extended'in kısaltmasıdır, ilk olarak Kasım 2001'de VIE Technologies tarafından tanıtılan daha küçük bir anakart form faktörüdür. ITX boyut türleri arasında Mini-ITX, Nano-ITX, Pico-ITX ve Mobile-ITX bulunur.

Bu iki standardı karşılaştıralım. Boyut açısından, ATX standartları, daha küçük ve daha kompakt ITX standartlarına kıyasla daha büyük form faktörlerine sahiptir. Örneğin, ATX standartları için en küçük form faktörü olan Micro-ATX, Mini-ITX olan en büyük ITX standart form faktöründen hala daha büyüktür. Bununla birlikte, daha derin bir kavrayış için, bugün en çok talep edilen bu form faktörlerinden bazılarını detaylandıralım.

Standart-ATX

Standard-ATX, 305 mm uzunluğa ve 244 mm genişliğe sahip oldukça büyük bir anakarttır. Standart-ATX anakart, tam ve Mid-ATX kasa vida deliklerini destekler. Standart-ATX anakartlar, diğer daha küçük anakartlarla karşılaştırıldığında, yükseltilebilirlik açısından büyük bir avantaj sağlayacak şekilde üretilmiştir. Standart-ATX anakart, 64 GB'a kadar RAM takabilme özelliğine ve 4 bellek yuvasına sahip, Wi-Fi kartları, GPU'lar ve ses kartları gibi PCIe kartlarının kurulmasına izin veren 6 adede kadar PCIe yuvasını destekleyebilir.

Mikro ATX

Micro-ATX, daha uygun fiyat ve daha küçük form faktörü sağlamak için Standard-ATX tasarımı altında geliştirilmiştir. Micro-ATX boyutu 244mm uzunluk ve genişlikte ölçülür. Standard-ATX'e benzer şekilde Micro-ATX, 4 adede kadar DIMM yuvasıyla aynı RAM'e sahiptir. Ancak, yalnızca 4 adede kadar PCIe yuvasını destekler. Buna rağmen, Micro-ATX, Standard-ATX ve Mini-ITX arasında daha büyük ATX kasalarına sığabileceği ve yükseltilebilirliğini sürdürmeyi başarabileceği iyi bir dengedir.

Mini-ITX

Mini-ITX, hem genişlik hem de uzunluk olarak 170 mm'de ölçülen, çok daha kompakt bir anakart form faktörüdür. Mini-ITX, avucunuzun içine sığacak kadar küçüktür ve Mikro ve Standart ATX boyutlarına kıyasla taşınabilir olmasını sağlar. Mini-ITX, düşük güç tüketimi nedeniyle çok faydalıdır, ancak yine de karmaşık görevleri yürütmek için yeterince güçlüdür. Mini-ITX, iki bellek yuvasına ve bir PCIe yuvasına kadar genişletilebilir. Yapılandırmanıza bağlı olarak Mini-ITX ayrıca birkaç USB bağlantı noktasını, ağ bağlantı noktasını, VGA bağlantı noktasını ve/veya HDMI bağlantı noktasını destekleyebilir. Mini-ITX'in ayırt edici özelliği, düşük güç kullanımının 25 watt'tan daha az kullanması ve bazı versiyonların beş watt'a kadar düşebilmesidir.

Pico-ITX

Pico-ITX, ITX standardındaki bir anakartın en küçük form faktörü arasındadır. Pico-ITX, Mini-ITX form faktörüne kıyasla önemli ölçüde daha küçük (%75 daha küçük) olan 72 mm genişliğinde ve 100 mm uzunluğunda ölçülür. Pico-ITX anakart, VIA'nın 1,5 GHz'e kadar hız ve 128 KB L1 ve L2 önbelleği kapsayabilen NanoBGA2 teknolojisini kullanan bir işlemciyi destekler, ayrıca 1 GB'a kadar DDR2 400/533 SO-DIMM bellek kullanır. Pico-ITX anakartını bir x86 işlemciyle birleştirmek, fabrika otomasyonu, otonom araç, akıllı perakende, depo otomasyonu ve daha pek çok alanda yaygın olarak bulunan inanılmaz IoT ve gömülü sistem uygulamalarını ortaya çıkarır.

Bununla birlikte, daha fazla şirket IoT çözümlerini çalıştırmak için yeterince güçlü olan daha küçük form faktörleri kullanıyor. Bu nedenle, özellikle Mini-ITX, ATX montaj çözümleriyle de uyumlu olduğundan, Micro-ATX ve Mini-ITX gibi daha küçük form faktörlü anakartlara artan bir talep vardır. Bir anakart form faktörü seçerken ek bir not, daha küçük bir form faktör boyutu, aynı ATX standardına sahip daha büyük form faktörlü kasalara sığabilir, ancak daha büyük form faktörlü bir anakartı daha küçük kasalara sığdıramazsınız.

ICC Dijital Endüstriyel Teknolojiler Ltd. Şti.

Osmangazi Mahallesi Atayolu Caddesi No:108 Gate Of Anatolia Ticari Blok Ofis 1 Sancaktepe / İstanbul / Türkiye
Telefon: +90 216 510 66 96
E-Posta: info@icc.com.tr
Web: https://www.icc.com.tr
Mersis No: 0211069647300014

Endüstriyel Anakart Nedir?