Akıllı Fabrika ve Endüstriyel Bilgisayar Korelasyonu
Akıllı Fabrika ve Endüstriyel Bilgisayar Korelasyonu

12/5/2021 11:20:42 PM

Akıllı Fabrika ve Endüstriyel Bilgisayar Korelasyonu

Yayınlayan: Özgür Uzay Çalışkan

Akıllı Fabrika ve Endüstriyel Bilgisayar Korelasyonu

 

Endüstri 4.0'ın ortaya çıkmasıyla birlikte, geleneksel fabrikaların modası günler geçtikçe eskimeye yüz tutmaktadır. Fabrikalar otomasyona yabancı olmasa dahi; endüstriyel bilgisayarlar, yapay zeka, IoT (Nesnelerin İnterneti), bulut bilişim ve son derece gelişmiş dijital teknolojilerdeki diğer gelişmeler, fabrikaları baştan yaratmakta ve her fabrika gittikçe daha akıllı bir hal alarak ‘‘akıllı fabrika’’ idealini gerçekleştirmeye bir adım daha yaklaşmaktadır. Haydi o zaman ‘’akıllı fabrika’’ kavramının biraz daha özüne inelim.

“Akıllı” Fabrika Nedir?

Akıllı fabrika, sürekli izleme ve kendi kendine optimizasyon yoluyla üretim verimliliğini artırmak için üretim ekipmanlarının dijital teknolojiyle iç içe geçtiği bir alandır. Akıllı üretimin yenilikleri, IoT (Nesnelerin İnterneti) teknolojisi ve büyük veri analizindeki gelişmeler bu akıllanmanın yapıtaşlarıdır. Akıllı fabrikaların temelinde, üretimi akıllı hale getirmek yatar. Endüstriyel bilgisayarlar ise; akıllı üretimin gerektirdiği gelişmiş veri işlemeyi işlemek için gerekli bilgi işlem gücünü sunar. Akıllı fabrikalar, üretim sürecinin her adımından büyük miktarda veri işler ve endüstriyel bilgisayarlar, tüm bu bilgileri kolaylıkla işlemek için işleme gücüne sahiptir. Peki endüstriyel bilgisayarları fabrikalar için önemli yapan nedir? Biraz da bu konuya değinelim.

Endüstriyel Bilgisayarlar Akıllı Fabrikalar için Neden Gereklidir?

Fabrikalar, çoğu hazır bilgisayarın üstesinden gelemeyeceği zorlu ortamlardır. Makinelerin neden olduğu titreşimler bilgisayarın parçalarını kırabilir. Endüstriyel süreçler, genellikle PC soğutma fanları tarafından emilen ve bilgisayarın dahili bileşenlerini yok eden parçacıklı atıklar üretebilir. Ekranlar düşme veya çarpma nedeniyle kırılabilir. Endüstriyel işlemlerden kaynaklanan ısı, çoğu bilgisayarı yok edebilir. Zorlu fabrika koşulları düşünüldüğünde bu örnekler uzar gider… Bazı şirketler; fabrikalarında mevcut koşullar nedeniyle, endüstriyel olmayan bilgisayarlarını her üç ayda bir değiştirirken bulurlar.

Öte yandan endüstriyel bilgisayarlar, fabrikanın önlerine çıkardığı koşullara dayanacak şekilde sağlam yapıda üretilmiştir. Şok, titreşim, basınç, sıcaklık, nem, makinelerin oluşturacağı elektromanyetik alan gibi birçok faktörden etkilenmeyeceği kanıtlayan sertifikalara sahiplerdir. Fansız soğutma, hareketli parçalar veya giriş delikleri olmadan sıcaklığı verimli bir şekilde yönetmek için ısı emici teknolojisinden yararlanır ve iç bileşenleri tozdan ve diğer parçacıklardan korur. Bir parça da endüstriyel bilgisayar kullanım örneklerine bakmaya ne dersiniz? Başlayalım. Mesela;

Dijital sensörler, fabrika alanından veri toplar ve bu verileri kablosuz olarak ya fabrika katında ya da merkezi bir kontrol odasında (genellikle her ikisi de) bulunan endüstriyel bir bilgisayara iletir. Bilgisayar daha sonra bilgileri analiz eder, optimizasyon için üretim makinelerine geri iletir ve destek personeli için verileri görselleştirir. Başka bir örnekte ise; akıllı kameralar, üretimin her adımında verimi ölçer ve bu bilgileri analiz için bir bilgisayara aktarır. Diğer IoT özellikli sensörler, makinelerin aşırı ısınmanın, bozulmanın eşiğinde olup olmadığını veya başka bir şekilde yanlış kalibre edilip edilmediğini ve dikkat edilmesi gerekip gerekmediğini görmek için sıcaklık, titreşim, basınç vb. gibi parametreleri kontrol edebilir. Bu iki örnekten anlaşılacağı gibi; görselleştirmenin bir yolu yoksa, tüm bu veriler işe yaramaz. Ayrıca bu veriler ile; üretimdeki yavaşlamalar insan gözlemi ile fark edilmeden, hatta bazen gerçekleşmeden önce tespit edilerek operatörlerin bunları hemen ele almasına sahadaki sorunlara gerçek zamanlı olarak yanıt vermesine olanak tanır.

Yakın zamana kadar, üreticiler genellikle çok geç olana ve durum felakete dönüşene kadar bu yavaşlamaları yakalayamıyordu. Bu tür üretim gecikmeleri sonucunda her yıl milyarlarca dolar kaybedilmektedir. Akıllı fabrikalar, IoT sensörlerinin devreye alınması ve veri görselleştirme yoluyla üretimdeki verimsizliğin önlenmesine yardımcı olur.

Özetlemek gerekirse; akıllı fabrikalar, üretimin geleceğidir ve piyasadaki endüstriyel olmayan bilgisayarlar, çoğu fabrikada bulunan koşulları kaldıramaz. Üreticiler, akıllı üretimin sunduğu tüm avantajlardan yararlanmak istiyorlarsa, ‘gerçek manada’ endüstriyel olduğunu kanıtlamış bilgisayarlara yönelmelidir. Biz de ICC olarak; endüstriyel bilgisayar markamız olan IPC4’e ait sunduğumuz 150 sayfaya yaklaşan test ve sertifikasyon dökümantasyonumuz, geniş ekran boyutu seçeneklerimiz ve stoklu çalışıyor oluşumuz sayesinde her zaman yanı başınızdayız.

IPC4 Endüstriyel PC ailesi için info@icc.com.tr adresinden ICC Dijital Endüstriyel Teknolojiler Ltd. Şti.’ne ulaşabilirsiniz.

ICC Dijital Endüstriyel Teknolojiler Ltd. Şti.

Osmangazi Mahallesi Atayolu Caddesi No:108 Gate Of Anatolia Ticari Blok Ofis 1 Sancaktepe / İstanbul / Türkiye
Telefon: +90 216 510 66 96
E-Posta: info@icc.com.tr
Web: https://www.icc.com.tr
Mersis No: 0211069647300014

Akıllı Fabrika ve Endüstriyel Bilgisayar Korelasyonu