AIoT ve Endüstriyel 4.0'ın Geleceği
AIoT ve Endüstriyel 4.0'ın Geleceği

10/16/2021 11:52:54 AM

AIoT ve Endüstriyel 4.0'ın Geleceği

Yayınlayan: Ayşegül Bihter Özdemir

AIoT Nedir?

Şu anda, Yapay Zeka (AI) ve Nesnelerin İnterneti (IoT), çeşitli endüstrilerin büyümesini arttıran en gelişmiş ve dönüştürücü teknolojilerdir. Yapay zeka yazılımı ve IoT donanımı arasındaki sorunsuz entegrasyon, makine zekası ve hiper otomasyona duyulan hızlı ihtiyaç nedeniyle akıllı endüstriler çağında devrim yaratan teknoloji olacak. Bu kavram, Nesnelerin Yapay Zekası veya AIoT olarak bilinir hale geliyor.

IoT Ağ Mimarilerinin Evri

AIoT'nin potansiyelini daha iyi anlamak için önce IoT ağ mimarilerinin evrimini inceleyelim. IoT ağ mimarilerinin gelişimi, temel olarak verilerin nasıl üretildiğini, işlendiğini, toplandığını ve daha akıllı algoritmalar için kullanıldığını ele alır.

Başlangıç ​​– IoT ve Bulut Bilişim

IoT'nin (Nesnelerin İnterneti) ilk gelişimi, veri toplamak için kullanılan sensörlerin ve IoT cihazlarının dağıtımından oluşturuldu. Analiz için veri toplama, içgörü değeri nedeniyle dijital dönüşüm çağında faydalı olmaya devam ediyor. Yeni çağ uygulamaları, büyük veri kümeleriyle makine zekasından, gerçek zamanlı içgörülerden yararlanabilir ve nihayetinde büyük riskleri önceden önleyebilir. IoT'nin ana avantajı, daha iyi içgörüler için gerçek zamanlı olarak veri toplama ve bunlara erişme yeteneğidir. Bu nedenle, giderek daha fazla sensör ve IoT cihazının çevrimiçi hale gelmesiyle birlikte, büyük veri ve önemi, daha iyi veri toplama için kritik depolama çerçevelerini yönlendirmeye devam edecek.

Veriler oluşturulduktan ve toplandıktan sonra, genellikle "bulut" olarak bilinen ek işleme için daha büyük veri merkezlerine gönderilir. Merkezi bir veri merkezinden bulut bilişim, sonsuz miktarda bilgi işlem kaynağı sağlama yeteneği ve derin öğrenme için modelleri besleyen yüksek kapasiteli depolama seçenekleri nedeniyle verilerin işlenmesi için faydalıdır. Son derece faydalı olmasına rağmen, bulut bilişim genellikle makine zekası için yeni AI modellerini eğitmek için ayrılmıştır. Gerçek zamanlı içgörüler ve karar verme yeteneği, verinin üretildiği yere daha da yakın bilgi işlem kaynakları gerektirerek buluttaki kaynaklara erişimle ilgili gecikme sorunlarını ortadan kaldırır. IoT sensörlerine ve cihazlarına daha yakın bir yerde verilerin hız ve doğrulukla nasıl işlendiğine ilişkin yeni bir çerçeve olan Edge Computing'e girin.

Dönüşümsel Bir Değişim – Buluttan Uçlara

Şirketler, buluta erişmek, gecikme gereksinimini azaltmak için bilgi işlem iş yüklerini buluttan uca kaydırıyor. Uç mimariler, doğrudan sensörlerin ve IoT cihazlarının veri topladığı yerde dağıtılan uç bilgisayarları kullanır. Verinin üretildiği yerde devreye alınması, buluta geri yükleme gecikmesini azaltır ve yerel uygulamaların inanılmaz performansla gerçek zamanlı olarak çalışmasına olanak tanır. Ayrıca, uç bilgi işlem, ek işleme için göndermeden önce ham verileri filtreleyerek buluta gönderilen veri miktarını önemli ölçüde azaltır; bu süreç, bant genişliği kullanımını önemli ölçüde azaltır ve bulutun kaynaklarını gerektiren iş yüklerinden tasarruf sağlar.

AIoT'nin Yükselişi- IoT Cihazlarında Yapay Zeka

İlk aşamalarda, IoT cihazları oldukça basitti. Örneğin, bir uzaktan açma/kapama anahtarı veya parametreler normal çalışma durumlarının dışında olduğunda uyarı gönderen bir sıcaklık sensörü. Teknoloji ilerledikçe, bu IoT sensörleri, ortamlarının farkında olabilen, veri modellerini anlayabilen ve yeni iş yüklerini ve uygulamaları optimize etmek için karar verme eylemlerini gerçekleştirebilen daha akıllı cihazlara dönüştü. Bu optimizasyon düzeyine ulaşmak için, Nesnelerin Yapay Zekası (AIoT) olarak bilinen yeni bir mimari, çeşitli uygulamalarda ve bunların uç bilgi işlem için veri altyapılarında popülerlik kazanıyor. AIoT, herhangi bir insan müdahalesi olmadan otomasyonu ve makine zekasını kolaylaştırmak için AI algoritmalarını IoT cihazlarına yerleştirir. IoT cihazlarına ve uç bilgi işlem platformlarına entegre edilen AI modelleri ile bu yeni akıllı cihazlar, birçok uç bilgi işlem uygulamasında yeni optimizasyon ve verimlilik seviyeleri sağlıyor. AIoT hakkında daha fazla bilgi edinmek için burada AIoT'yi şekillendiren bazı temel teknolojiler ve bunların uçta bir sonraki akıllı bilgi işlem dalgası için nasıl faydalı oldukları anlatılmaktadır.

AIoT Anahtar Teknolojileri:

1. Yapay Zeka

Derin öğrenme modelleri, çalışmak için daha az güce ihtiyaç duydukları yerlerde daha doğru ve verimli hale geliyor. AI ile IoT cihazları iki farklı açıdan geliştirildi. İlk olarak, akıllı sensörlere ve IoT cihazlarına sahip olarak telemetri veri süreci çok daha verimlidir. İkincisi, AI, kritik görev ve karmaşık uygulamalar için uçta akış işleme (gerçek zamanlı) ve toplu işleme (Büyük Veri) sağlar.

Örneğin, zeka ile güçlendirilmemiş bir güvenlik kamerası, şüpheli eylemler için feed'i analiz etmek için her kareyi IoT çerçevesine iletecektir. Güvenlik kamera cihazına AI uygulayarak, yalnızca şüpheli bir eylemin olduğu çerçeveyi gönderir. Bu, IoT uygulamasının verimliliğini yazılım ve donanım açısından önemli ölçüde artırır.

2. Donanım Hızlandırıcılar

Intel, AMD, NVIDIA ve Qualcomm'un CPU'ları ve GPU'ları gibi daha güçlü bilgisayar işlemcileri, AI, Derin Öğrenme ve Makine Öğrenimi modellerini kolayca yürütmek için IoT cihazlarının yeteneklerini ileriye taşıyor. Ayrıca, teknoloji şirketleri, AI modellerini son derece hızlı ve verimli bir şekilde çalıştırabilen Intel'in Movidius VPU'ları ve Google'ın TPU'ları gibi daha fazla AI odaklı işlemciler yaratıyor. Makine öğrenimi için sürekli teknolojik yeniliklerle üreticiler daha kompakt ve güçlü AIoT cihazları oluşturabilir.

3. 5G Ağları

5G ağı, ultra yüksek hız (4G/LTE'den 100 kat daha hızlı) ve bağlı cihaz sayısında 100 kat artış sağlayan yeni nesil kablosuz bağlantıdır. 5G ağları, AIoT uygulamalarını güçlendirerek onları çok daha güçlü, mobil, güvenilir ve verimli hale getirecek.

4. Büyük Veri

Şu anda, her gün internete bağlanan 1 milyondan fazla yeni cihazla tahmini 7 milyar IoT cihazı var. Uzmanlar, sayının 2025 yılına kadar 30 milyar IoT cihazına çıkmasını bekliyor. Bağlı IoT'nin yaygınlaşması, cihazlar ve ağlar arasında hareket eden Büyük Verilerin toplanmasında bir patlamaya neden oldu. IoT cihazlarından üretilen çok fazla veri ile AI geliştiricileri, AIoT cihazlarına uygulamak için daha akıllı Derin Öğrenme modelleri eğitiyor. Ek olarak, AIoT cihazları, en önemli bilgileri buluta göndermeden önce AIoT cihazlarının uçta verileri toplamasını, filtrelemesini, işlemesini ve analiz etmesini sağlayarak buluttaki iş yüklerini hafifletir.

AIoT Uygulamalarının Geleceği

AIoT uygulamaları en son teknolojik yeniliklerle geliştirilmektedir. Şirketler sürekli olarak daha yeni makine zekası düzeylerini ve gelecekteki gelişmelerin AIoT cihazları için nasıl yeni fırsatlar sağlayacağını test ediyor. İşte bazı uygulamaların yeni avantajlar için AIoT'yi nasıl kullandığına dair bazı örnekler.

1. AI Edge Bilişim

AI uç bilgi işlem, verileri yalnızca bilgisayarın kendisini kullanarak bir AI algoritması ile işliyor. Bu AI uç bilgisayar, uzak veri merkezlerine güvenmeden uçta AI özellikli uygulamaları gerçekleştiriyor.

2. Vizyon AI

Makine çıkarımı, gerçek zamanlı olarak çok sayıda nesneyi tespit edebilir. Güçlü özel yapay zeka işlemcileri ile yapay görme, yalnızca farklı nesneleri tespit etmekle kalmayacak, aynı zamanda durumun kapsamlı bir şekilde anlaşılması için nesnelerin davranışını hızlı bir şekilde tahmin edebilecek.

3. Sesli AI

Konuşma tanıma ve sesli asistan, sesli yapay zeka için yalnızca ilk aşamadır. Gelecek, doğal dil işleme ve gerçek zamanlı dil çevirisi gibi çok daha karmaşık Sesli AI uygulamalarını mümkün kılacak.

AIoT ve Endüstri 4.0

Akıllı Şehir

Akıllı şehirler, kentsel zorluklara yenilikçi çözümler getirmek için dijital bir dönüşümden geçiyor. Veri merkezli olmak ve akıllı AIoT cihazlarını dağıtmak daha güvenli ve kullanışlı bir ortam yaratacaktır. Teknoloji tabanlı şehir planlaması, enerji tüketiminden trafik akışına kadar şehrin tüm seviyelerini optimize etmek için sayısız AIoT cihazından yararlanıyor.

Akıllı Endüstriyel Otomasyon

AIoT ayrıca endüstri 4.0 dönüşümünü de ileriye taşıyor. IIoT veya Endüstriyel Nesnelerin İnterneti, operasyonları, lojistiği ve üretim süreçlerini optimize etmek için gerçek zamanlı veri analitiği çalıştırmak ve M2M (makineden makineye) iletişimi yönetmek için sağlam AI uç bilgisayar sistemleri gerektirir. Veriye dayalı cihazlar, üreticilerin zorlukları öngörmelerine ve fabrika ortamında maliyetli arıza sürelerini önlemelerine yardımcı olur.

Yapay Nesnelerin İnterneti'nin (AIoT) küresel uygulaması her zamankinden çok daha yakın; ve bir gün etrafımızdaki her yerde olacak, sahne arkasında sorunsuz bir şekilde çalışarak, biz farkına bile varmadan insanların hayatlarını ve işlerini iyileştirecek.

ICC Dijital Endüstriyel Teknolojiler Ltd. Şti.

Osmangazi Mahallesi Atayolu Caddesi No:108 Gate Of Anatolia Ticari Blok Ofis 1 Sancaktepe / İstanbul / Türkiye
Telefon: +90 216 510 66 96
E-Posta: info@icc.com.tr
Web: https://www.icc.com.tr
Mersis No: 0211069647300014

AIoT ve Endüstriyel 4.0'ın Geleceği