“Endüstriyel” Adı Altında Endüstriyel OLMAYAN Ürünler..
“Endüstriyel” Adı Altında Endüstriyel OLMAYAN Ürünler..

9/24/2021 11:23:24 AM

“Endüstriyel” Adı Altında Endüstriyel OLMAYAN Ürünler..

Yayınlayan: Nurşah Karagözler

“Endüstriyel” Adı Altında Endüstriyel OLMAYAN Ürünler..

Günümüzde ne yazık ki hemen hemen her sektörde bu ürünler ile karşılaşıyoruz. Nedir peki o halde bu endüstriyel olmayan ürünler? Endüstriyel diyorlarsa söyleyen kişiye inandığımızda o ürün endüstriyel olur mu?

Tabii ki biz bu konuyu bilgisayar sektöründe değerlendiriyoruz. Asıl soru Endüstriyel Bilgisayar nedir ve hangi ortamlarda bu ürünleri kullanabiliriz?

Endüstriyel bilgisayarlar, üretim tesislerinin zorlu koşullarında çalışmaya elverişli olacak biçimde tasarlanan ve buna uygun donanımlara sahip olan bilgisayarlardır. Endüstriyel bilgisayarlarda mikroişlemci, Ram tipi, depolama alanı, arabirim bağlantı noktaları ve performansı üretim yapılan tesislere ve zor çevre koşullarına uygun olarak tasarlanmıştır. Toz, nem, sıcaklık, titreşim, darbe, enerji gibi koşullar saha içerisinde ürünlerin maruz kalacağı zorlu çevre koşullarındandır. Bu nedenle özellikle üretim ortamlarında normal bilgisayar yerine, endüstriyel bilgisayar tercih edilmelidir.

Endüstriyel bilgisayar kullanım alanlarına, veri toplama için değerlendirme, istatistiksel süreç kontrolü, otomatik makine ekipmanları kontrol uygulamaları, üretim ve hücre denetleyicileri, proses donanımları ve hareket kontrolü uygulamaları başka bir deyişle genel otomasyon hatları ve fabrika uygulamaları örnek verilebilir.

fabrika, depo içeren bir resim

Açıklama otomatik olarak oluşturuldu

Kullanım Alanlarını Tanımlayacak Olursak..

Üretim: Endüstriyel bilgisayarlar yüksek üretim hacmine sahip olan endüstriyel tesislerde üretim, test gibi süreçleri insani sınırları aşacak biçimde hızlı ve yüksek doğruluk ile tamamlama yeteneğine sahiptirler.

Takip: Endüstriyel bilgisayarların sağladığı en önemli özelliklerden biri de herhangi bir sürecin ya da bir parçanın durumunu takip etme imkanı sağlamasıdır. Barındırdığı dokunmatik ekranlar üzerinden süreçler ya da üretime ait bileşenler ile ilgili her türlü durumu takip edilebilir böylece gereken müdahaleler zamanında yapılması sağlanır.

Simülasyon ve Görselleştirme: Endüstriyel üretim süreçlerinde olası problemleri tespit etmeye çalışarak süreçlerin kayıpsız bir şekilde tamamlanmasını sağlamak amaçlanır. Bunu gerçekleştirmenin bir yolu da sistemin simülasyonunu oluşturarak çeşitli test koşullarındaki sonuçları görmektir. Böylece belli durumlar ile ilgili oluşabilecek problemler bilgisayar ortamında görülerek çözüm sağlanabilir.

Kestirimci Bakım: Endüstriyel faaliyetlerde sistemin ve ekipmanların sağlığı üretimin sürekliliği açısından oldukça önemlidir. Kestirimci bakım da sistemden ve ekipmanlardan çeşitli verilerin elde edilerek sonuçların değerlendirilmesini ve böylece zamanında bakım imkanı sağlanmasına olanak tanır. Endüstriyel bilgisayarlar sensörler aracılığı ile elde edilen verilerin değerlendirilerek herhangi bir bakımın gerekip gerekmediğine karar vermede ve dolayısıyla zamanında bakım imkanı tanıyarak plansız duruşların yaşanmasının önüne geçmede önemli rol oynar.

mikroskop içeren bir resim

Açıklama otomatik olarak oluşturuldu

Fiziksel Dayanıklılık Testleri Neler Olmalıdır?

Sıcaklık: Normal bilgisayarlar 35 °C sıcaklık seviyesinde dayanıklılık gösterirken, endüstriyel bilgisayarlar 50-60 °C’lere kadar ortam sıcaklığına sahip ortamlarda çalışabilmektedir.

Sıvı / Toz Koruması: Panel PC’ler için dış ön yüzeyde IP66 ya da en az IP65 koruma sınıfı, Box tipi pano içi kullanılacak PC’ler için ise en az IP21 koruma sınıfı sunulmalıdır.

Endüstriyel bilgisayar modelleri fansız olup, özellikle IP65 – IP66 gibi koruma sınıfları sayesinde toz koruması standart bilgisayarlara göre daha üst seviyededir.

Şok Darbe / Titreşim Koruması: Disk sürücüleri, şok emiciler ile yastıklama ve mekanik yalıtım sağlanarak monte edilmiştir. Fabrika ortamlarındaki vibrasyon ve darbe simüle edilerek ileride titreşimli ortamlarda ürünün sıkıntısız bir şekilde çalışabilme yetisi test edilir.

Nem oranı: Üretim ve makine ortamlarında (zımpara makineleri, işleme merkezleri, transfer hatları, tornalar vb.) sık sık kullanılan sıvı kirletici maddeler/soğutucular tesisteki bilgisayarı olumsuz yönde etkiler. Endüstriyel PC ile yüksek bağıl nem değerlere ulaşabilirsiniz.

Besleme Ünitesi: Pik, dalgalanmalı, geçişli gerilimler ve AC güç kaynaklarının yarattığı gürültü çok yaygın fabrika ortamlarında oldukça sık rastlanılan bir durumdur. Bilgisayarların enerji beslemesi, her koşul altında ve her zaman temiz, değişken olmayan DC gerilimler ile sağlanmalıdır.

Elektromanyetik Uyumluluk: Uygun topraklama, koruyucu ve uygun yalıtım ve uluslararası kabul görmüş elektrik standartlarına uygunluk elektrik tasarımı temin edilmelidir. Bu gibi durumların önüne geçmek için Endüstriyel PC’lerde ‘Faraday Kafesi’ kullanılır. Faraday kafesi, elektriksel iletken metal ile kaplanmış veya iletkenler ile ağ biçiminde örülmüş içteki hacmi dışardaki elektrik alanlardan koruyan bir muhafazadır.

Genişletilebilirlik ve uzun ömür: Bir IPC konfigürasyonu, standart PC konfigürasyonuna göre, sağlamış olduğu genişletebilir yuvalar ile daha farklı kullanım alanları sağlar. Ayrıca tasarımlarında daha dayanıklı, örneğin vernikli anakartlar, titreşimden yalıtılmış hafıza birimleri, MLC (Multi Layer Cell) teknolojisi kullanılmış SSD (Solid State diskler) kullanıldığından çalışma ömürleri uzundur.

Sertifikasyonlar: Endüstriyel bilgisayarlar, özellikle ortamdaki elektriksel gürültülerden daha az etkileneceğinin garantisi olan sertifikasyonlar CE sertifikasyonuna “ek” olarak sunmalıdır.

Test Raporları: Bir bilgisayarın endüstriyel olduğunun ispatlayan en önemli belge, imalatçının sunacağı test raporlarıdır. Her imalatçı, ürünü için sıcaklık, darbe, vibrasyon, toz, nem ve elektromanyetik uyumluluk testi yapmalıdır. Talep edildiğinde de müşteriye sunabilmelidir.

ICC Dijital Endüstriyel Teknolojiler Ltd. Şti.

Osmangazi Mahallesi Atayolu Caddesi No:108 Gate Of Anatolia Ticari Blok Ofis 1 Sancaktepe / İstanbul / Türkiye
Telefon: +90 216 510 66 96
E-Posta: info@icc.com.tr
Web: https://www.icc.com.tr
Mersis No: 0211069647300014

“Endüstriyel” Adı Altında Endüstriyel OLMAYAN Ürünler..