SCADA - MES - ERP - BI Zincirinde Endüstriyel PC
SCADA - MES - ERP - BI Zincirinde Endüstriyel PC

3/17/2021 12:31:19 PM

SCADA - MES - ERP - BI Zincirinde Endüstriyel PC

Yayınlayan: Tamer Yiğit

Endüstriyel tesislerdeki DİJİTALİZASYON Projelerinde birbirinden bağımsız ama birlikte çalıştığında üretim verimliliğini arttıran yazılımlar nelerdir?

SCADA

SCADA terimi “Supervisory Control And Data Acquisition kelimelerinin baş harflerinden oluşan bir kavram olup Türkçe’ye “Danışmalı Kontrol ve Veri Toplama Sistemi” veya “Uzaktan Kontrol ve Gözleme Sistemi” olarak çevrildiği görülmektedir. Kısaca endüstriyel bilgisayarlardan, PLC gibi haberleşme cihazlarından, Sensör gibi algılayıcılardan veya diğer aygıtlardan oluşturulmuş denetlenebilen ve kontrol edilen bir sistemin genel adını oluşturmaktadır. Bu yazılım dijital kontrol ve otomatik makine kontrol çözümlerini kapsıyor.

MES

MES terimi “Manufacturing Execution System” kelimelerinin baş harflerinden oluşan bir kavram olup Türkçe’ye “Üretim Yürütme Sistemi” olarak çevrildiği görülmektedir. Bir fabrikanın bir nevi iletkeni olup, üretimde kullanılan her türlü metot ile verinin toplandığı, çevrim içi olarak entegre edilen bilgisayar destekli bir sistemdir.

ERP

ERP terimi “Enterprise Resource Planning” kelimelerinin baş harflerinden oluşan bir kavram olup Türkçe’ye “Kurumsal Kaynak Planlaması” olarak çevrildiği görülmektedir. İşletmelerde mal ve hizmet üretimi için gereken işgücü, makine, malzeme gibi kaynakların verimli bir şekilde kullanılmasını sağlamayı ilke edinen ve en önemlisi bütünleşik yönetim sistemlerine verilen bir addır. İşletmelerin muhasebe, cari, çek, senet, demirbaş, gelir-gider bütçesi, stok, depo, satış (teklif, sipariş, proje teklif…), satınalma (talep, kapsam, onay, sipariş…), ithalat (tüm ithalat süreçleri), ihracat (belgeler dahil tüm ihracat süreçleri), teknik servis, üretim (ürün ağaçları, iş emirleri, malzeme ihtiyaç planlaması, çizelgeleme, üretim planlama), bakım-onarım, kalite gibi tüm iş süreçlerini uçtan uca entegre bir yapıda, aynı dili konuşan yönetimin sağlanmasına olanak kılar.

BI

BI terimi “Business Intelligence” kelimelerinin baş harflerinden oluşan bir kavram olup Türkçe’ye “İş Zekası” olarak çevrildiği görülmektedir. İş zekası yazılımları ham veriyi işleyerek daha anlamlı ve kullanışlı hale getirmek ile birlikte aynı zamanda veri üzerinde derinlemesine analizler yapmaya da olanak sağlar. Milyarlarca satır üzerindeki veri ile çok hızlı rapor alabilmenin de farklı bir adıdır. Toplantıların daha dinamik ve analiz üzerine geçmesi için de çok önemli bir araçtır.

Bu 4 kavramın dijital dönüşümün en önemli anahtarları olduğunu net olarak belirtebiliriz.

Yazar: Ahmet Savaş Göktürk

 

Peki ICC bu işin neresinde?

Endüstriyel Panel PC'ler
ve
SCADA

 

SCADA

Sahada çalışan makinelerin PLC seviyesinden önce MES sonra da ERP'ye taşınabilmesi için bir arayüz gereklidir. Bu arayüz ise genellikle sahadaki endüstriyel panel PC'ler üzerinden veri toplayarak yöneten SCADA yazılımlarıdır.
ICC, temsilcisi olduğu Movicon markasının 
Movicon 11 ve Movicon Next scadaları ile sahayı önünüze getirir.

IPC4-156W-C10 | C11

IPC4 Endüstriyel Panel PC’ler,

Intel® Celeron®, Intel® Core™ i5 ve Intel® Core™ i7 işlemciler ile güçlendirilmiş performans sağlar.

 

IPC4 serisi 11,6", 15,6", 17,3" ve 21,5" boyutlarında 1920x 1080 Full HD çözünürlük ile görüş ve çalışma kalitenizi arttırır.

 

Intel® Celeron® işlemcili modellerde standart 4GB olarak sunulan 8 GB’a kadar RAM (bellek) desteği ile üstün performansla bilgisayarınızı çalıştırırken,  Intel® Core™ i5 ve Intel® Core™ i7 CPU kullanan modellerde ise RAM 8GB olarak standarttır.

 

Teknik özellikler

• Intel® Celeron®, Intel® Core™ i5 ve Intel® Core™ i7 işlemciler

• 7” – 43” boyutlarında TFT LCD Ekran

• P-CAP [Kapasitif] Çoklu dokunmatik ve Rezistif Düz [True-Flat] Ekran

• Alüminyum tasarım

• IP65 Uyumlu Ön Panel, Panoya gömülü montaj, VESA75 ve VESA100 Bağlantı İmkanı

• Fansız Çalışma

• -10°C~60°C arası geniş çalışma sıcaklığı

• Güç Girişi Koruması: Aşırı Voltaj Koruması, Düşük Voltaj Koruması, Ters Voltaj Koruması

• Paket içeriğine dahil adaptör

ICC Dijital Endüstriyel Teknolojiler Ltd. Şti.

Osmangazi Mahallesi Atayolu Caddesi No:108 Gate Of Anatolia Ticari Blok Ofis 1 Sancaktepe / İstanbul / Türkiye
Telefon: +90 216 510 66 96
E-Posta: info@icc.com.tr
Web: https://www.icc.com.tr
Mersis No: 0211069647300014

SCADA - MES - ERP - BI Zincirinde Endüstriyel PC