5G SCADA için oyun değiştirici olacak mı?
5G SCADA için oyun değiştirici olacak mı?

8/4/2020 5:12:10 PM

5G SCADA için oyun değiştirici olacak mı?

Yayınlayan: Barış Kaş

5G SCADA için oyun değiştirici olacak mı?

 

5G'nin tanıtımı sadece kişisel mobil iletişim için değil, aynı zamanda üretim ve tesis otomasyonu için de harika şeyler vaat ediyor.

 

Kamu hizmetleri sektörü, uzaktan cihazların izlenmesine olanak sağlayan GSM'ye güvenmeye başlayan hücresel ağları erken benimsemişti. Özellikle su uygulamalarında, bu, tek bir kontrol odasına yerleştirilen operatörlerin, merkezi bir SCADA platformu kullanarak pompa istasyonları gibi kilometrelerce mesafedeki tesisleri izlemesine olanak sağladı.

 

Hücresel teknolojilerin daha geniş bir şekilde benimsenmesi, SMS metin mesajları kullanan kişilere alarm gönderme, hata uyarıları ve genel durum güncellemeleri gibi özellikler görülürken, 3G ve 4G hücresel ağlar ve web istemcileri, makineden makineye iletişim ve izleme kullanarak Endüstriyel Nesnelerin İnterneti (IIoT) kapsamında mobil cihazlar mümkün kılındı.

 

 

5G tesis kontrolü ve süreç otomasyonunda çok sayıda yeni kullanımının yolunu açar ve kablosuz bağlantı pazarında yıkıcı bir etkiye sahip olabilir. Gerçekten de, 5G'nin saha seviyesinden buluta ve aradaki tüm katmanlara kadar tesis genelinde kablosuz iletişim için fiili bir standart haline gelme potansiyeli vardır. Endüstriyel Ethernet gibi destek, tesis otomasyonundaki alımını hızlandıracak ve tamamlayıcı kablolu bir altyapı ile basit entegrasyon sağlayacaktır.

 

 

Otomasyon için ilk pratik mobil iletişim teknolojisi olan 5G, saniyede 20 gigabit (mevcut 4G ağlarından on kata kadar daha hızlı) kadar yüksek performans sunar, 5G, büyük veri üreten ve bunlara güvenen uygulamalar için kablosuz bir teknoloji olarak önemli bir potansiyel sunuyor. Endüstri 4.0 çağına doğru giderken, 5G kaçınılmaz olarak SCADA'yı geleceğin akıllı fabrikaları için önemli bir yapı taşı olarak tamamlayacak gibi görünüyor.

 Movicon 11 gibi SCADA paketleri, Windows CE tabanlı HMI cihazlarına dağıtım için uzun süredir çözümler sunarak PDA'lar, avuçiçi PC'ler, tabletler ve diğer kablosuz sistemler gibi Kompakt SCADA hizmeti sunuyor. Movicon NExT gibi en son modüler SCADA platformları ile 5G iletişim, bu sistemlerin sadece tesis fonksiyonlarının izlenmesinde değil, aynı zamanda bu süreçlerin gerçek zamanlı kontrolünde de daha büyük bir rol oynama potansiyelini büyük ölçüde arttırır.

 

ICC Dijital Endüstriyel Teknolojiler Ltd. Şti.

Osmangazi Mahallesi Atayolu Caddesi No:108 Gate Of Anatolia Ticari Blok Ofis 1 Sancaktepe / İstanbul / Türkiye
Telefon: +90 216 510 66 96
E-Posta: info@icc.com.tr
Web: https://www.icc.com.tr
Mersis No: 0211069647300014

5G SCADA için oyun değiştirici olacak mı?