Bir bilgi sisteminden bahsediyorsak, "gerçek zamanlı" terimi bu nedenle otomatik bir tesistekiyle aynı anlama gelmez. Zorluklar farklıdır, ancak bir yönetim platformunun, kullanıcıların karar vermesini sağlamak için yine de makinelerden gelen veri akışını aynı sistem içindeki insan analiz kapasiteleriyle birleştirmesi gerekir.
İnsanlar işleme zincirine dahil edildiğinde, en yavaş halka ama aynı zamanda anahtar halka haline gelirler. Otomatik işleme ve prosedürler belirli bir davranışın doğru olup olmadığını belirleyemediğinde müdahale etmeleri gerekir. Tecrübe ve zekalarını kullanarak sistemi kontrol ederler. Mümkün olan en kısa sürede en iyi kararı vermek için doğru ve ilgili bilgilere ihtiyaç duyarlar. Veri izlenebilirliği bu nedenle önemlidir. Kaynaktaki verilerin zaman damgası, olayların sırasını net bir şekilde belirlemek için kullanılabilir. Alınan ölçümlerin kısa bir günlüğü, sistemin belirli bir zaman diliminde nasıl değiştiğinin daha iyi anlaşılmasını sağlayacaktır.
Gerçek zamanlı bir ortamda, veri aktarım hızı kritiktir. Bu, bugün bile ağların gerçek süreçler kadar önemli olduğu ve aynı dikkatle izlenmesi gerektiği anlamına gelir. İletişim ortamı, kurulumun kapsadığı alan, bağlanan cihaz sayısı, verim, hata oranı, çerçeve gecikmesi, altyapı sağlamlığı ve güvenilirliği açısından yüksek performans sunmalıdır; veriler, kurulum ekipmanı ve bakımı.
Gerçek zamanlı iletişim için ağ altyapısı, birçok performans kriterini karşılayabildiği için özellikle PLC'ler ve endüstriyel bilgi sistemleri arasında Ethernet (TCP/IP) standardını giderek daha fazla kullanıyor. Fiziksel katman, giderek daha cazip fiyatlarla tutarlı hızları ve elektromanyetik girişime karşı bağışıklığı garanti eden optik fiberlerle sağlanır ve artıklık için kolayca yapılandırılabilir. TCP/IP standardında çalışan birçok farklı üst düzey protokol ile hedef cihazlar ve kurulum türleri için en uygun olanı seçilebilir.
En yeni endüstriyel iletişim protokolleri, birlikte çalışabilirlik, zeka ve çok yönlülüğe odaklanır. Genellikle güvenlidirler, bu nedenle artık dahili VLAN veya VPN'ye gerek yoktur. Genellikle IT dünyasından güvenli web hizmetlerinden (bağlantı noktası yapılandırması, sertifika yönetimi vb.) yararlanırlar. Yalnızca veri alışverişi yapmak için değil, aynı zamanda talimatları (alarm onayları vb.) iletmek ve prosedürleri çalıştırmak (örneğin saatlik bir programı değiştirmek için) için de kullanılabilirler. Bununla birlikte, modern bir SCADA sistemi, daha geleneksel PLC tarzı iletişim protokollerinin (operasyonel teknoloji veya OT) yerel yönetimini de sunmalıdır. Ayrıca OT/IT yakınsamasını garanti etmesi gerekir.
SCADA ve Telemetri sistemleri gibi endüstriyel bilgi ve yönetim sistemleri, doğrudan PLC alt sistemleri ile iletişim kurar. Tarihsel olarak, birçok farklı üretici, farklı derecelerde uzmanlıkla kendi iletişim ekipmanlarının tüm serilerini üretmiştir. Ancak bugün üreticiler PLC serilerini çok sayıda açık, ölçeklenebilir ve tescilli olmayan hizmetler (otomatik keşif, bildirim, alarmlar, vb.) sunan üst düzey protokollere yönlendiriyor.