Bina endüstrisi, Akıllı Bina'nın gerekliliklerine yanıt verebilmek için gelişmeye devam ediyor: kullanıcıları için optimum konforu garanti eden, düşük çevresel etkiye sahip bağlantılı binalar. Bina terimi, her tür inşaatı içeren genel bir altyapı olarak anlaşılmalıdır: ofisler, apartmanlar, bankalar, stadyumlar, okullar, üniversiteler, otoparklar, hastaneler, endüstriyel binalar vb.
BIM (Bina Bilgi Sistemleri Modellemesi), fiziksel binayı sanal olarak yeniden oluşturmak için kullanılır ve "Hizmet Olarak Bina" döneminin başlangıcını işaret eder. Bina, sabit bir yapı yerine, yaşam döngüsü boyunca bir dizi yönetilen hizmet sağlayan gelişen bir yapı haline gelir.
Codra birkaç yıldır operatörlere binanın tüm ekipman ve sistemleri tarafından üretilen verileri toplamak, analiz etmek ve yönetmek için kullanılabilecek Panorama E2 SCADA/BMS yazılımını sağlayarak yardımcı oluyor: bu, Tesis Yönetimi aracılığıyla gerçekleştirilir. (FM), Bina Yönetim Sistemleri (BMS) ve Operasyonel BIM.
Daha da ileri gitmek için Panorama ekipleri, Operasyonel BIM ilkesi üzerinde çalıştılar: Başka bir deyişle, dijital BIM modeli (başlangıçta inşaat projesini yönetmek için üretilmiş) ile sistemin işletilmesi ve bakımı için kullanılan SCADA/BMS uygulamaları arasındaki yakınsama geliştirildi.
BIM yaklaşımı iki dünyayı bir araya getirir: tasarım aşamasında inşaat ve binanın ömrü boyunca operasyon. Bir BIM projesi, tüm işlemlerin binanın tüm özelliklerini (inşaat mühendisliği, elektrik sistemleri, sıcak su sistemleri, HVAC, erişim kontrolü vb.) içeren ve yapılandıran tek bir 3D dijital model etrafında gruplandırılmasından oluşur.
Bir yapıyı (FM/BMS) teknik olarak yönetme işine genellikle tasarım şirketleri yabancıdır ve benzer şekilde, bir binanın işletimi ve bakımıyla uğraşanlar, inşaat sürecinde daha az deneyime sahiptir. BIM dijital modeli başlangıçta proje yönetimi için üretilmiştir. Bu, en iyi uygulamalara uygun olarak gerçekleştirildiyse, model önemli sayıda ilgili teknik ayrıntıyı içerdiğinden, binanın fiilen çalıştırılmasını kolaylaştıracaktır.
Bir BIM proje planını uygulamak için ilk aşama, binayı inşa ederken sahada çalışacak tüm sözleşme taraflarını bir araya getirerek müşterinin tüm gerekli ihtiyaçlarını karşılamayı içerir: mimarlar, mühendislik ofisleri, bina kabuğu inşaat şirketi, elektrik ve çatı kaplama müteahhitleri. , vb. Birlikte, ilgili tüm taraflarca ortak imzalanacak bir "BIM protokolü" tanımlayacaklardır. BIM sözleşmesi bir sözleşme belgesidir. BIM protokolü hazırlanırken atanan bir BIM Yöneticisi tarafından yazılacaktır. Rolleri, projenin BIM bileşenini ve bunun uygulama ve işbirliği şartlarını organize etmektir.
Her ortak yüklenici (veya uzmanlık), baştan sona aynı terminoloji kullanılarak derlenecek olan kendi 3D modelini oluşturur (IFC). Modelin standardize edilmesi, daha sonra bina operasyonları ve operasyon bakım ekipleri için kullanılan günlük bir araç olan bir SCADA/BMS uygulaması aracılığıyla tamamen etkinleştirilebileceği anlamına gelir.
Nihai dijital model, binanın eksiksiz bir görüntüsünü sağlamalıdır: bu, BIM sürecinde önemli bir son aşamadır.
Bu "eksiksiz dijital görüntü" tanımlandıktan ve "as-built" dosyasının bir parçası olarak varlık yöneticisine teslim edildikten sonra, model kullanılabilir. Kullanıcıların sensörler aracılığıyla geri beslenen verileri görselleştirmelerine olanak tanır ve binanın bakımından sorumlu olanlar için mekansal bir havuz sağlar. Örneğin, 10.000 m²'lik çok katlı bir bina, kullanılması gerekecek iletişim sistemleri (IoT ve PLC sistemleri) aracılığıyla günde milyonlarca veri üretir. Akıllı Bina kavramı, binanın enerji tüketimine ilişkin toplanan veriler analiz edilebildiğinde ve en önemlisi güçlendirildiğinde tam anlamını kazanır!
Codra Müşteri Hizmetleri Müdürü Antonio GIL, "Akıllı Binanın amacı hem kaynak tasarrufu sağlamak hem de kullanıcı konfor standartlarını iyileştirmektir" diye açıklıyor.
SCADA/BMS uygulamaları için mevcut bir BIM modelinin kombinasyonu, Akıllı Bina teknolojisinin ve işlevselliğinin, binalarda enerji verimliliğine ilişkin birçok ülkenin iklim mevzuatını takiben artık dünya genelinde pratik olarak zorunlu olduğu göz önüne alındığında, doğal bir gelişmedir. Burada çifte bir amaç vardır: operatör bir binayı günlük olarak yönetebilmeli ve kullanıcı konforunu garanti ederken maliyetlerini optimize edebilmelidir.
Akıllı Bina konsepti, bakım ve enerji performansı gereksinimlerine odaklanır. Operasyonel BIM, sağlam bir dijital BIM modelini FM/BMS ekipmanı aracılığıyla bir SCADA/BMS uygulamasına geri beslenen güvenilir "gerçek zamanlı" verilerle birleştirir. Bu nedenle tüm yönetim verileri tek bir platformda mevcuttur: dahil olan farklı operatörler için benzeri görülmemiş bir devrim!
Tesis yöneticileri için zorluk, verimli bir Bina Yönetim Sistemi (BMS) ve Tesis Yönetiminin (FM) optimum kurulumunu sağlamaktır. Başka bir deyişle, binanın zekâsı, performansa ve özellikle de enerji performansına yönelik sistemik bir yaklaşımı basitleştirmelidir; bu yaklaşım, binanın işleyişiyle ilgili olarak etkili önlemlerin alınabilmesi için tüketim verilerini toplayıp işleme yeteneğine sahiptir.
Codra Ar-Ge Ürün Direktörü Laurent Oddoux, "Panorama Gerçek Zamanlı Operasyonel BIM ile artık binalarınızın potansiyelinden kolayca yararlanabilir ve kullanıcılara en uygun düzeyde hizmet sağlayabilirsiniz."
Halihazırda BIM modeli olan bir binayı izlemek isterseniz ne olur? Panorama yazılım paketi kayıp halka görevi görür. Yerel ve dinamik entegrasyonla Panorama, yeni 3D uzamsal temsillerin avantajlarını ve FM/BMS'nin operasyonel işlevlerini birleştirir. IFC dosyaları, hem SCADA/BMS uygulaması için bir veri kaynağı hem de gerçek zamanlı verilerin tam olarak kullanılması için bir platform haline gelir. Böylece Panorama, yöneticilerin tüm yaşam döngüsü boyunca binanın değerini artırmasına olanak tanıyan gerçek zamanlı bir operasyonel BIM platformu haline geldi!