Bir sürecin işleyişi ve çevresi ile ilgili verilerin kaydedilmesi, elbette olay sonrası analiz ve tesis operasyonlarının optimize edilmesi için gereklidir. Bu verileri depolamak için alan gereksinimleri çok büyük olabilir. Bu nedenle, verileri bağlamsallaştırırken ölçeklendirme ve aynı zamanda hacim kısıtlamalarını ele alma ihtiyacı standart bir veri tabanının işi yapmayacağı anlamına gelir. Yine de mükemmel bir şekilde organize edilmiş ve erişilebilir operasyonel verilerle, operatörler ve yöneticiler çok daha iyi bilgilendirilebilir ve bu nedenle üretkenliği, kaliteyi ve verimliliği artıracak kararları hızlı bir şekilde alabilirler.

Bir data historian, kullanıcının örneğin belirli bir davranışı analiz etmek için tüm süreç dizilerini yeniden oynatmasına izin veren bir yazılım çözümüdür. Devreye alınan veri kümeleri aynı anda işlevsel olarak tutarlı ve teknik olarak farklıdır, bu da bunların çok hassas bir şekilde yakalanması ve kaydedilmesi gerektiği anlamına gelir. Dijital ve analog değerler, alarmlar hakkında bilgiler, toplama ve istatistiksel hesaplamalar ile ekipman ve süreçlerin çalışma kalitesi hakkında bilgiler dahil olmak üzere her türlü veri söz konusu olabilir. Ayrıca, bu kayıtların, PLC'ler, DCS'ler, RTU'lar, makineler veya ölçüm cihazları üzerindeki tescilli arayüzler ve üçüncü taraf bilgisayar sistemleri gibi çok farklı veri kaynaklarından ve ayrıca manuel olarak girilen verilerden alınması gerekir. Veri kümesi, alma sürelerini en aza indirmek ve veri güvenilirliğini en üst düzeye çıkarmak için görünüm veya yürütme sırasında kronolojik olarak saklanır. Zaman damgası ve performans kavramları bu nedenle bir data historianı çalıştırmanın merkezinde yer alır.



BİLGİLERİN İLİŞKİLENDİRİLMESİ

Bir data historian için birincil gereklilik, takip edilen her gün, hafta, mevsim veya sürecin ilgili tabanına göre verileri bir zaman ekseni boyunca ilişkilendirebilmektir. Ancak tarih aynı zamanda kontrollerdeki ekip, çalışan ekipman, beliren alarmlar ve bunların onaylanması için geçen süre vb. ile de ilişkilendirilmelidir.

Daha genel olarak, korelasyon coğrafi boyuta da uygulanabilir. Örneğin, farklı fabrikalar veya coğrafi alanlar için karşılaştırmalı analiz istenebilir. İdari sektörlerine göre tesislerin performansının gözden geçirilmesi veya farklı tesislerin farklı dönemlerde karşılaştırılması vb. -spesifik, ancak aslında tüm tedarik veya üretim zincirini tehlikeye atıyor olabilir. Benzer şekilde, prensip olarak tamamen aynı olan iki tesis, çok farklı üretkenlik oranlarına sahip olabilir.

Daha somut terimlerle, bir data historianın cevap sağlayabileceği çeşitli sorulardan birkaçına örnek şunlar olabilir:

• Belirli bir ekipman parçası son 48 saat içinde ne kadar süredir çalışıyor?
• Bu ay üretmek için ne kadar birincil enerji kullanıldı?
• Bu sabah kaç metreküp üretildi ve günlük lojistik kapasitem nedir?
• Yaz boyunca sunucu rafım veya veri merkezimde ölçülen ortalama, maksimum ve sıcaklık aralığı neydi?
• Geçen haftaki olayın çevre üzerinde önemli bir etkisi oldu mu?
• Fabrika operasyonlarınız hakkında cevap alabileceğiniz soru tiplerini sınırlayan yegane faktör, verilerinizin niteliği ve niceliği ile hayal gücünüzdür.

BİR DATA HISTORIANIN FAYDALARI

Bir Historian platformunun birçok faydası bulunur:

• Artıklık (redundancy) özellikleri (sakla ve ilet ve yerine çalışma),
• Yüksek hızlı veri toplama (saniyede on binlerce kayıt),
• Performansı sınırlamadan disk alanını optimize etmek için verimli depolama,
• Operatörün işlevsel kapsamını ve erişebildikleri verilerin ayrıntı düzeyini hesaba katan kullanıcı profilleri.

VERİ TARİHÇİSİNİ KİM KULLANIR?

Endüstri, önemli bir veri tüketicisidir. Veri Tarihçileri, daha sonra süreçleri (debi, valf konumu, sıcaklık, basınç vb.), üretkenliği (çalışma süresi, arıza sayısı vb.), performansı (sayı) analiz etmek/optimize etmek için kullanılabilecek üretim verilerini kaydetme açısından değerlidir. birim/saat, makine kullanımı, kümülatif kesintiler vb.), izlenebilirlik, kalite ve diğer maliyet yönetimi ile ilgili veriler.

Bir historian, ağır ekipman ve altyapının işleyişini analiz etmenin de anahtarıdır. Örneğin çalışma sürelerini ve proaktif, önleyici ve kestirimci bakım işlemleriyle ilgili tüm verileri kaydedebilir. Su ve enerji üreten, ileten ve dağıtan inşaat sektörü ve kamu hizmeti şirketleri de bir data historiandan iyi bir şekilde yararlanabilir. Kullanım alanları arasında, ayrıntılı tüketim raporları oluşturmak için çevresel verilerin analiz edilmesi ve enerji verimliliğini ve iş hacmini iyileştirmek için eylem planlarının tasarlanmasına olanak sağlanması yer alır.